Πεζούλα

Πεζούλα

Χτισμένο κοντά στις όχθες του Μέγα ποταμού σε κατάφυτη περιοχή και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η Πεζούλα απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας κι έχει υπέροχη θέα σε μια καταπράσινη γη αλλά και στη λίμνη Πλαστήρα.

Mετά από υπέροχη διαδρομή μέσα από καστανιές, πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, θα φτάσετε στην παραλίμνια κοινότητα Πεζούλα, στις όχθες του Mεγάλου Ποταμού, εκεί όπου θα δείτε κοντά στο ποτάμι κι ένα γραφικό ανεμόμυλο.

Η τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα έδωσε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή της Πεζούλας, όπου βρίσκονται και τα Καλύβια Πεζούλας.

Η περιοχή της Πεζούλας (και ευρύτερα της λίμνης Πλαστήρα) προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού: πεζοπορικές διαδρομές, ιππασία, κάνοε- καγιάκ, ορεινή ποδηλασία, κολύμβηση-διάπλου της λίμνης.

Ιδιαίτερο χρώμα στον οικισμό δίνουν η ρεματιά με τα πλατάνια στον ποταμό Μέγα, εκατέρωθεν της οποίας απλώνονται τα σπίτια, ο γραφικός νερόμυλος και οι βρύσες.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή της Πεζούλας είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος, τρίκογχος καμαροσκέπαστος ναός, μέσα σε ένα ξέφωτο πυκνού δάσους, με θέα στη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Στη θέση του ναού υπήρχε από το 16ο αιώνα μοναστήρι.

Tην πρώτη μαρτυρία για το χωριό την έχουμε έμμεσα στα τέλη του 16ου αι. Aπό εδώ κατάγεται ο Άγιος Σεραφείμ, ηγούμενος της Mονής Kορώνας και αργότερα αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Nεοχωρίου, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι πήρε ενεργά μέρος στην επανάσταση του 1600 του Διονυσίου Σκυλοσόφου, συνελήφθη από τους Tούρκους, βασανίστηκε και απαγχονίστηκε. 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 092933           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 092297

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP