Παλαμάς

Παλαμάς

Έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά την Kαρδίτσα με 6.550 κατοίκους. Ο Παλαμάς βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Καρδίτσας, 20 χιλιόμετρα από την πόλη.

Ο Παλαμάς οφείλει το όνομά του στο Δία Ακραίο ή Παλάμνιο και απλώνεται μέσα σε εύφορη πεδιάδα σε έκταση 5.000 στρεμμάτων, με κύριο χαρακτηριστικό το Ιπποδάμειο ρυμοτομικό σχέδιο, με τους φαρδείς δρόμους και τις πλατείες.

Ο Παλαμάς ήταν ένας απέραντος κρυψώνας και καταφύγιο διαφόρων κατατρεγμένων ανθρώπων σε μια πεδιάδα πολύ εύφορη. Θεωρείται η γενέτειρα του Παναγιώτη Παλαμά ιδρυτή της Παλαμαικής σχολης στο Μεσολόγγι και παππού του ποιητή και πεζογράφου Κωστή Παλαμα.

Κάθε Παρασκευή πραγματοποιείται το Εβδομαδιάτικο Παζάρι, μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας.

Θα δείτε τους αρχαιολογικούς χώρους με τις επιβλητικές Ομηρικές οχυρώσεις, τις 15 βυζαντινές εκκλησίες του Δήμου, τα πέτρινα γεφύρια και τη χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική της πεδιάδας, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Ρουμ-Παλαμά, ο οποίος χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους -περί το 1300- και θεωρείται από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους των Βαλκανίων, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο.

Ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου διατηρεί με πολύ σεβασμό στην παράδοση και διοργανώνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ο καραγκούνικος γάμος στην περίοδο των Αποκριών, το Καραγκούνικο αντάμωμα (6 Αυγούστου) και τα Τιτάνεια (1η Οκτωβρίου).

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2444 350118           (+30) 2444 022222          (+30) 2444 024066                (+30) 2444 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP