Νεράιδα

Νεράιδα

Ένα μέρος ξεχασμένο, μακριά από την πολύβουη πόλη και τον σύγχρονο πολιτισμό ανάμεσα στα έλατα και με καταπληκτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα και το Θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό Νεράιδα, 41 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας, βρίσκεται στη νότια κορυφογραμμή της Πίνδου και στο κέντρο του ορεινού και απρόσιτου όγκου των Αγράφων κουρνιασμένο στις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Μάρτσας σε υψόμετρο 850 μέτρα.

Το χωριό είναι γνωστό αλλιώς και ως Σπινάσα με την επικρατέστερη εκδοχή πως το όνομα του χωριού Σπινάσα προέρχεται από το αρχαίο «σπίνος» + «άνασσα», (βασίλισσα των σπίνων) που δηλώνει την πληθώρα των πουλιών σπίνων.

Στο χώρο αυτό κατοικούσαν άνθρωποι από τα πολύ παλιά χρόνια, από πρό Χριστού και μαρτυρία αυτού είναι τα παλιά κτίσματα που σώζονται, τα κάστρα, οι αρχαίοι τάφοι που ευρέθηκαν και οι ονομασίες τοπίων -Πολύνικο ή Πολύκοινο, Ελληνικά, Πελασγικό κάστρο Κύφου, κάστρο Τσιούμας, ερείπια χωριών Κύφου, Μπέσια, Ρογάτα κλπ.

Kατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργούσε τυπογραφείο και στο σπίτι του Nικόλαου Πλαστήρα είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ο Άγγλος λοχαγός Nτ. Xάμσον. H Nεράιδα εκείνη την εποχή ήταν η έδρα του αρχηγείου του Eθνικού Aπελευθερωτικού Στρατού (EΛAΣ). Tο 1943 κάηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP