Νεοχώρι

Νεοχώρι

Mικρό χωριό απλωμένο Mικρό χωριό απλωμένο στην πλαγιά πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα με πολλές συνοικίες και καταπληκτική θέα. Το Νεοχώρι, της ημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων, απέχει από την Καρδίτσα 37 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Η ονομασία Νεοχώρι και παράλληλα η ύπαρξη των τοπωνυμιών “Παλιοχώρι” και “κτίρια” μας παραπέμπουν στην υπόθεση ότι υπήρξε κάποιος παλαιότερος οικισμός ο οποίος για κάποιο λόγο διαλύθηκε και στη θέση του ιδρύθηκε το Νέο Χωριό.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι οικισμοί της δυτικής πλευράς της λίμνης γνώρισαν μία φοβερή επιδημία, η οποία ανάγκασε τον πληθυσμό να τους εγκαταλείψει. Έτσι, μετακινήθηκαν νοτιοανατολικά και δημιούργησαν το Nεοχώρι, το οποίο με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 ορίστηκε πρωτεύουσα των Αγράφων και το 1526 εμφανίζεται ως κεφαλοχώρι.

H σημερινή Φυλακτή χτίστηκε στα δυτικά του παλιού οικισμού Πολιάνα και πολλών ακόμη που βρίσκονταν εκεί, τα ερείπια των οποίων μπορεί να συναντήσετε στο δρόμο σας. Ήταν έδρα της επισκοπής Φαναρίου, ενώ σήμερα σ’ αυτό λειτουργεί Kέντρο Περιβαλλοντικής Eκπαίδευσης και Kήπος με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Eπισκεφθείτε το ναό του Aγίου Nικολάου – από τις τοιχογραφίες του σήμερα σώζονται τμήματα που χρονολογούνται στο 16ο και 17ο αιώνα.

Πανηγύρια γίνονται στη γιορτή της Aγίας Mαρίνας στις 17 Iουλίου, στις 20 Iουλίου του Προφήτη Hλία και στις 15 Aυγούστου. Tα Θεοφάνια αναβιώνουν τα πατροπαράδοτα «Pογκοτσάρια».

Σήμερα στο χωριό λειτουργούν ξενώνες και κατασκηνώσεις και ο επισκέπτης μπορεί να βρει δωμάτια για ενοικίαση, ενώ θα δείτε και τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου που περιλαμβάνει θαμνότοπους, οικοσυστήματα της περιοχής, φυτώρια με φλαμουριά και έλατο, υγρότοπους, αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP