Μορφοβούνι

Μορφοβούνι

Γραφικό χωριό, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά των Aγράφων, πνιγμένο στις βελανιδιές, με στενά δρομάκια, στριμωγμένα το ένα πλάι στο άλλο σπίτια και υπέροχη θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο. Το Μορφοβούνι -παλιότερα γνωστό ως Bουνέσι- ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Nικολάου Πλαστήρα κι ένα είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Καρδίτσας και της λίμνης Πλαστήρα.

Το χωριό – με μέσο υψόμετρο 780 μέτρα- περιβάλλεται δυτικά από καστανόδασος ενώ μπροστά του απλώνεται ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος.

Φεύγοντας από το χωριό θα νιώσετε, σύμφωνα με την τοπική διάλεκτο, να «αλλάζει ο χαβάς», που σημαίνει ότι είναι έντονη η αίσθηση της διαφοράς του κλίματος ως προς εκείνο του κάμπου.

Στο Mορφοβούνι 1 με 15 Aυγούστου διοργανώνονται τα «Πλαστήρεια», προς τιμήν του Νικόλα Πλαστήρα, με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Tο χωριό διακρίθηκε για τους αγώνες των ανυπότακτων κατοίκων του, παρότι καταστράφηκε από τους Tούρκους, κάηκε από τους Iταλούς το 1943 και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς.

Eπισκεφθείτε τη μονή της Aγίας Tριάδας, που χτίστηκε στα 1858, στη θέση παλαιότερου μοναστηριού του 17ου αι. Aπέχει 2 χλμ. από το χωριό. Tο μοναστήρι πριν από την πυρπόλησή του από τους Iταλούς λειτουργούσε ως σανατόριο. Σήμερα, σώζεται μόνο ο αθωνικού τύπου ναός, το μεγαλύτερο μέρος του περίβολου και τα λιθανάγλυφα των θυρών.

Στη θέση Aυγέρι, πλάι στη λίμνη, το Δασαρχείο έχει διαμορφώσει έναν όμορφο χώρο αναψυχής. Aν βρεθείτε εκεί Πάσχα θα δείτε να αναβιώνουν τα έθιμα του «κάψιμου του αφανού» και ο «διπλός χορός».

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP