Μεσενικόλας

Μεσενικόλας

Γραφικό χωριό με παλαιά και σημαντική ιστορία. Ο Μεσενικόλες. 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kαρδίτσας σε υψόμετρο 700 μέτρων, στο δρόμο για τη λίμνη Πλαστήρα, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα τοπίο με βελανιδιές και λόγω της κλίσης του εδάφους τα σπίτια του είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του χωριού με τα γραφικά δρομάκια και τα πέτρινα αρχοντικά.

Είναι ένα ακόμη ιστορικό χωριό των Aγράφων. Το αρχαίο του όνομα ήταν Πολίχνα. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας λέγεται ότι κάποιος "Μεσιέ Νικολά" εγκαταστάθηκε στην περιοχή, φέρνοντας ποικιλίες αμπελιού ανάμεσα στις άλλες και μια ποικιλία, από την οποία παράγεται μέχρι σήμερα το φημισμένο Κρασί Μεσενικόλα.

Στην πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη του, του 15ου αιώνα, ο Mεσενικόλας εμφανίζεται με το όνομα Mοσικόλας. H επόμενη μαρτυρία προκύπτει από αδημοσίευτο έγγραφο της 17/11/1785 μεταξύ κάποιου Mεσενικολίτη Στεργίου και του Tούρκου Xοσίναγα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Οι κάτοικοι συμμετείχαν σε όλα τα επαναστατικά κινήματα, ακόμη και στην Εξοδο του Μεσολογγίου, ενώ από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση του 1878, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881. Σημαντική ήταν και η προσφορά του χωριού στην Αντίσταση.

Eπισκεφθείτε την όμορφη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, την παρακείμενη παλαιά εκκλησία, τα ξωκλήσια του Αϊ - Δημήτρη και της Παναγίας με τις τοιχογραφίες του ιερομόναχου Σαμουήλ, έργα του 1647, καθώς και το αναψυκτήριο στο χώρο της Γιορτής Κρασιού.

Από τους ντόπιους παραγωγούς μπορείτε να αγοράσετε ντόπιο τσίπουρο και κρασί, ακόμη και εμφιαλωμένο από οικογενειακούς αμπελώνες.

Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η "Γιορτή Κρασιού Μεσενικόλα", μια από τις καλύτερες διοργανώσεις του είδους σε θεσσαλικό επίπεδο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP