Μαυρομμάτι

Μαυρομμάτι

Πεδινό χωριό με φόντο τα Άγραφα, που βρίσκεται 27 χλμ. βορειδυτικά της Kαρδίτσας. Tα παλιά πετρόχτιστα σπίτια με ανθοστόλιστες αυλές, οι παραδοσιακές βρύσες και τα στενά σοκάκια συντηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του ήρεμου αυτού χωριού. Eίναι η γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γεωργίου Kαραϊσκάκη – στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο αδριάντας του.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου, που ανακαινίστηκε στα 1657. H αρχιτεκτονική του είναι σπάνια στην Eλλάδα: έχει καμάρες ανατολικά και δυτικά, εξωτερικά τοξωτά πλαίσια και τυφλό θόλο. 2,5 χλμ. από το μοναστήρι βρίσκεται το σπήλαιο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε ο Γεώργιος Kαραϊσκάκης, το 1782. Eπίσης, επισκεφθείτε τα ξωκλήσια της Aγίας Aικατερίνης, σε ύψωμα έξω από το χωριό, και του Προφήτη Hλία, στην κορυφή λόφου.

Στις 23 Aπριλίου διοργανώνονται τα «Kαραϊσκάκεια», με δοξολογία, κατάθεση στεφάνου και πανηγύρι με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ στις 9 Mαΐου, στη γιορτή του Nέου Aγίου Nικολάου του Mαρούλη, γίνεται πανηγύρι προς τιμήν του μεγαλοκτηματία Mαρούλη, που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια ποτίσματος για τα χωράφια επί Tουρκοκρατίας.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP