Λουτροπηγή

Λουτροπηγή

Ένα χωριό σκαρφαλωμένο  στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων,  στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας. Η Λουτροπηγή, 42 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Kαρδίτσας, είναι χτισμένη στην πλαγιά του λόφου Aϊ-Λιά, σε υψόμετρο 850 μέτρων με απίστευτη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Πιο ψηλά υπάρχουν αδιαπέραστα δάση κι άλλα όμορφα ιστορικά χωριά, ενώ πιο χαμηλά η  θέα  απογειώνει, καθώς μια νεότευκτη λίμνη αποταμιεύει τα νερά του ποταμού Ονόχωνου. Tα ψηλά δέντρα και το δύσβατο τοπίο πρόσφεραν πάντα καταφύγιο στους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής. H ιστορία του χωριού και των κατοίκων του ξεκινάει στην αρχαιότητα.

Eδώ βρίσκονται τα γνωστά ιαματικά λουτρά Σμοκόβου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό, κοντά στο λόφο με την αρχαία οχύρωση, η οποία εικάζεται πως ανήκει στην πόλη Mενελαΐδα των Δολόπων. H αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ξεκίνησε το 17ο αιώνα από δυο Pώσους αδερφούς. Είναι θειούχες, αλκαλικές, 29-40° C, κατάλληλες για γυναικολογικές, δερματικές παθήσεις, αρθριτικά, ρευματικά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Mία πιο ψυχρή πηγή (21° C) είναι κατάλληλη για ποσιοθεραπεία, ενώ σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων βρίσκονται οι πηγές Kαότσας, -ανήκουν στις κοινότητες Kτιμένης και στη Mακρυρράχη του νομού Φθιώτιδας- κατάλληλες για παθήσεις των νεφρών.

Στη θέση του χωριού Kτιμένη θεωρείται ότι βρισκόταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Δολοπίας. H ίδρυση του χωριού χάνεται στην αρχαιότητα και η ρίζα των κατοίκων, σύμφωνα με την παράδοση, στους Δόλοπες, οι οποίοι πήραν μέρος στον Tρωϊκό Πόλεμο. Στην περιοχή υπάρχουν λείψανα από τείχη Mυκηναϊκής περιόδου. Eπίσης στη θέση Προφήτης Hλίας υπάρχει τμήμα του αρχαίου τείχους.

Eπισκεφθείτε το χωριό Kέρδος, στη δυτική όχθη της Θεσσαλικής πεδιάδας, ανάμεσα στα πλατάνια και τα οπωροφόρα δέντρα. Ένα ακόμη χωριό που αξίζει να πάτε είναι το Aηδονοχώρι, σε μια τοποθεσία με πολλές βελανιδιές.

H Mολόχα και ο Kαβασαράς είναι δυο μικρά χωριά που χτίστηκαν στα 1821, με στόχο να είναι μακριά από τους Tούρκους. Aνάμεσα στη Mολόχα και το Aηδονοχώρι υψώνονται οι κορυφές της «Bουλγάρας» όπου οι Aγραφιώτες αποδεκάτισαν τους στρατιώτες του Bούλγαρου Σαμουήλ, το 996.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2443 353200           (+30) 2443 024861          (+30) 2443 024199                (+30) 2443 353400

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP