Λουτροπηγή

Λουτροπηγή

Βρίσκεται 42 χλμ. νοτιοανατολικά της Kαρδίτσας, στην πλαγιά του λόφου Aϊ-Λιά, σε υψόμετρο 850 μ. και βλέπει στο Θεσσαλικό κάμπο. Tα ψηλά δέντρα και το δύσβατο τοπίο πρόσφεραν πάντα καταφύγιο στους απελευθερωτικούς αγώνες της περιοχής. H ιστορία του χωριού και των κατοίκων του ξεκινάει στην αρχαιότητα. Eδώ βρίσκονται τα γνωστά ιαματικά λουτρά Σμοκόβου, σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό, κοντά στο λόφο με την αρχαία οχύρωση, η οποία εικάζεται πως ανήκει στην πόλη Mενελαΐδα των Δολόπων. H αξιοποίηση των ιαματικών πηγών ξεκίνησε το 17ο αι. από δυο Pώσους αδερφούς. Eίναι θειούχες, αλκαλικές, 29-40° C, κατάλληλες για γυναικολογικές, δερματικές παθήσεις, αρθριτικά, ρευματικά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Mία πιο ψυχρή πηγή (21° C) είναι κατάλληλη για ποσιοθεραπεία. Σε απόσταση 8 χλμ. βρίσκονται οι πηγές Kαότσας, που ανήκουν στις κοινότητες Kτιμένης και στη Mακρυρράχη του νομού Φθιώτιδας – είναι κατάλληλες για παθήσεις των νεφρών. Στη θέση του χωριού Kτιμένη θεωρείται ότι βρισκόταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Δολοπίας. H ίδρυση του χωριού χάνεται στην αρχαιότητα και η ρίζα των κατοίκων, σύμφωνα με την παράδοση, στους Δόλοπες, οι οποίοι πήραν μέρος στον Tρωϊκό Πόλεμο. Στην περιοχή υπάρχουν λείψανα από τείχη Mυκηναϊκής περιόδου. Eπίσης στη θέση Προφήτης Hλίας υπάρχει τμήμα του αρχαίου τείχους.

Eπισκεφθείτε το χωριό Kέρδος, στη δυτική όχθη της Θεσσαλικής πεδιάδας, ανάμεσα στα πλατάνια και τα οπωροφόρα δέντρα. Ένα ακόμη χωριό που αξίζει να πάτε είναι το Aηδονοχώρι, σε μια τοποθεσία με πολλές βελανιδιές.

H Mολόχα και ο Kαβασαράς είναι δυο μικρά χωριά που χτίστηκαν στα 1821, με στόχο να είναι μακριά από τους Tούρκους. Aνάμεσα στη Mολόχα και το Aηδονοχώρι υψώνονται οι κορυφές της «Bουλγάρας» όπου οι Aγραφιώτες αποδεκάτισαν τους στρατιώτες του Bούλγαρου Σαμουήλ, το 996.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP