Κρυονέρι

Κρυονέρι

Μαγευτικό μέρος με πυκνή βλάστηση, εύφορα κτήματα, άφθονα νερά, φρέσκα κηπευτικά προϊόντα. Το Κρυονέρι ανήκει στον Νομό Καρδίτσας και απέχει από την πόλη της Καρδίτσας 22 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων στον ορεινό όγκο των Αγράφων, βορειοδυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, προς την οποία έχει εξαιρετική θέα, ενώ τα σπίτια του χωριού είναι κρυμμένα πίσω από πυκνή βλάστηση.

Η παλιότερη ονομασία του Κρυονερίου ήταν Στούγκο, τουρκικής προέλευσης. Το χωριό αρχικά βρισκόταν ανατολικότερα και νοτιότερα της σημερινής του τοποθεσίας. Μάλιστα, στο κέντρο του χωριού δέσποζε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο ναός κάηκε από τους κατακτητές στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Τότε ήταν που οι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Κρυονέρι.

Από την άλλη υπήρξαν φήμες και για ελονοσία που αφάνισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού καθώς το χωριό βρισκόταν κοντά σε έλος -τη γνωστή "Της Βαβάς τη γούρνα"-, που αργότερα καλύφθηκε με τη δημιουργία της λίμνης.

Το νέο χωριό -στη σημερινή του τοποθεσία- ονομάστηκε Στούγκο. Η συνθήκη του Ταμασίου (1525) θα ευνοήσει την περιοχή και τα Άγραφα θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους -εξ' ου και η ονομασία "ΑΓΡΑΦΑ" γιατί ποτέ δεν καταγράφηκαν στις επίσημες κατακτήσεις των Τούρκων.

Οι κάτοικοι άρχισαν να μετακινούνται από τον κάμπο προς το Κρυονέρι και ο πληθυσμός αυξήθηκε και κατά συνέπεια το χωριό εκείνη την εποχή ήταν γνωστότερο ως "Μέγα Στούγκο". Το χωριό ήταν βακούφικο της Μονής Κορώνης ανήκε δηλαδή στην εδαφική της περιουσία της. Μετά το 1923 ωστόσο, οι 103 οικογένειες που ζούσαν μόνιμα στο Στούγκο εξαγόρασαν την τιμή του χωριού από τη Μονή Κορώνης και έτσι απέκτησαν την πλήρη ανεξαρτησία τους. Το χωριό πάντως μετονομάστηκε σε Κρυονέρι μόλις το 1935.

Το Κρυονέρι προσφέρει πολλά καταλύματα, χώρους εστίασης αλλά και αναψυχής και είναι ιδανικό για χειμερινές διακοπές, αν και όλο το χρόνο προσφέρει ηρεμία και αναζωογόνηση συνδυάζοντας το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με τις υποδομές για αθλήματα -ιππασία, ποδήλατο βουνού, ποδήλατο λίμνης, κανό, ορειβασία.

Κάθε χρόνο, την πασχαλινή περίοδο, αναβιώνουν στο Κρυονέρι παλαιά έθιμα και χορευτικές εκδηλώσεις. Στις 20 Ιουλίου μπορούμε να γιορτάσουμε στο τοπικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (στη νέα του πια θέση, βορειοανατολικά του Κρυονερίου), ενώ κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται ποδηλατικός γύρος.

Είναι από τα λίγα χωριά της περιοχής όπου ο πληθυσμός δεν μεταβάλλεται σημαντικά -λειτουργεί και Δημοτικό Σχολείο, καθώς το χωριό βρίσκεται σε νευραλγική θέση, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη που έλαβε χώρα στην περιοχή της λίμνης, και έχουν δοθεί κίνητρα στους νέους να μείνουν και να κάνουν οικογένειες στο Κρυονέρι.

Στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία, στην κεντρική πλατεία του χωριού διεξάγεται παραδοσιακό πανηγύρι που ξεκινά από την παραμονή της γιορτής και το οργανώνει ο Σύλλογος Κρυονεριτών Καρδίτσας.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223          (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP