Φυλακτή

Φυλακτή

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων, με θέα ένα υπέροχο δάσος ελάτης, τις επιβλητικές κορυφές «Βουτσικάκι» και «Μουτσιάρα», αλλά και τη λίμνη από ορισμένα σημεία. Η Φυλακτή είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό, 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας, στις όχθες του του Μεγάλου ποταμιού.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η πλατεία του, η οποία αποτελείται από ένα ξέφωτο, ο “Παλιόπυργος” και τα μαγαζιά τα οποία είναι συγκεντρωμένα κάτω από τα πλατάνια που είναι φυτεμένα σε δύο συνεχή πλατώματα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή της Αγίας Τριάδας, όπου σώζεται μόνο το καθολικό και ένας τρίκογχος ναός με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Από το τοιχογραφικό διάκοσμο του 17ου αιώνα μόνο στο ιερό διατηρούνται κάποιες τοιχογραφίες. Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπο χρονολογείται από το 1852.

Επίσης, από το χωριό ξεκινάει  ένας βατός δασικός δρόμος προς το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, ο οποίος συνεχίζει μέχρι το διάσελο στη θέση "Παλιομάντρι" και το πυροφυλάκιο στην κορυφή "Καζάρμα".

Από το χωριό περπατώντας στο δάσος μπορείτε να κάνετε μερικές εκδρομές ως τον Αϊ Γιάννη, όπου η θέα προς τη λίμνη είναι καταπληκτική, ή ακόμα ως τη βρύση Κασσάνδρας με το παγωμένο της νερό. Επιπλέον μπορείτε να κατεβείτε στο ποτάμι αλλά και στο νερόμυλο και ν’ ανηφορήσετε στην απέναντι πλαγιά μέσα στα έλατα.

Για μεγαλύτερες εκδρομές με τα πόδια ανηφορήστε ως το ύψωμα Γκαβέλ -αυχένας στο Βουτσικάκι- ή και να περάσετε από την πίσω μεριά προς τα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας.

Στη Φυλακτή λειτουργούν παραδοσιακός ξενώνας και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εξασφαλίζουν στους επισκέπτες τους άνετη διαμονή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2441 095208           (+30) 2441 080223         (+30) 2441 071255                (+30) 2441 041836

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP