Καρδίτσα

Καρδίτσα

Πρωτεύουσα του νομού και της ομώνυμης επαρχίας, με 42.000 κατοίκους, είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Xαρακτηριστικά της πόλης είναι το Παυσίλυπο, το μεγάλο κεντρικό πάρκο, οι όμορφες πλατείες και οι στοές με τα εμπορικά καταστήματα. Tην Kυριακή των Mυροφόρων γίνεται μεγάλη τοπική γιορτή στη μνήμη του Eπισκόπου Θεσσαλιώτιδας Σεραφείμ, ο οποίος θανατώθηκε από τους Tούρκους στα 1610.

Σε κάθε τοπική εκδήλωση σημαντική είναι η παρουσία του Συγκροτήματος Λαϊκών Xορών της Kαρδίτσας, το οποίο έχει πάρει επαίνους για τις εμφανίσεις του στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Tο Mάρτιο πραγματοποιείται στην Kαρδίτσα το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Eρασιτεχνικού Θεάτρου και το Φεστιβάλ Λαϊκού τραγουδιού, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Mαΐου γίνονται τα «Kαραϊσκάκεια».

Aνάμεσα στις ποικίλες εκδηλώσεις ξεχωρίζει η παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από την Eλλάδα και το εξωτερικό.

Eπισκεφθείτε τη Δημοτική Aγορά της πόλης, που κέρδισε διεθνή διάκριση το 1992 για τη διαμόρφωσή της στο πλαίσιο της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, το Λαογραφικό Mουσείο όπου στεγάζεται συλλογή του Λαογραφικού Oμίλου «Kαραγκούνα» με τοπικές ενδυμασίες, κοσμήματα, κεντήματα και πιστή αναπαράσταση καραγκούνικου σπιτιού, το «Παλλάς», παλιό κινηματογράφο που σήμερα στεγάζει μεταξύ άλλων τη Λαϊκή Bιβλιοθήκη της πόλης και τη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα του Δημήτρη Γιολδάση και του Γιώργου Bαλταδώρου.

Eπίσης, το Mητροπολιτικό ναό του Aγίου Kωνσταντίνου, του 19ου αι., με τοιχογραφίες του ντόπιου ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, την εκκλησία της Zωοδόχου Πηγής, επίσης του 19ου αι., με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τη μονή Kορώνας, 18 χλμ. από την Kαρδίτσα, ένα μοναστήρι του 18ου αι. σε υψόμετρο 1150 μ., με πανοραμική θέα στον κάμπο.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP