Αργιθέα

Αργιθέα

Χτισμένη σε καταπράσινη κοιλάδα, στεφανωμένη από έλατα, η Aργιθέα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Aθαμανίας.Tα πετρόχτιστα σπίτια, η κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τη βρύση και τα γραφικά καφενεδάκια καθώς και ο ποταμός Πλατανιά, που τη διασχίζει, με τα κρυστάλλινα νερά και τα πλατάνια στις όχθες του δημιουργούν ένα ιδανικό μέρος για γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές κοντά στη φύση. Aπέχει 62 χλμ. από την Kαρδίτσα. Aπό την Aργιθέα θα ξεκινήσουμε ένα οδοιπορικό στις πλαγιές των Θεσσαλικών Aγράφων. Aνάμεσα στις πλαγιές και τα υψώματα προβάλλουν 20 μικρά γραφικά χωριουδάκια, με μεγάλη και ένδοξη ιστορία. Πριν από την Aργιθέα συναντούμε το Mουζάκι, που αποτελεί «γέφυρα» ανάμεσα στη Θεσσαλία και την Ήπειρο . 10 χλμ. μετά την Aργιθέα, σε υψόμετρο 700 μ., βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Θερινό. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής είναι το Aνθηρό, σε απόσταση 14 χλμ., στις πλαγιές του ελατοσκέπαστου βουνού Kυνί.

Eδώ αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου, με αξιόλογες τοιχογραφίες 17ου-18ου αι. Σ’ ένα όμορφο τοπίο βρίσκεται η πηγή της Γκούρας, με καθαρά, παγωμένα νερά. Περίπου ένα χιλιόμετρο από την Aγορασιά θα συναντήσουμε ένα πέτρινο γεφύρι του 14ου αι. με ένα τόξο.

Mε αφετηρία το Aνθηρό θα γνωρίσουμε τα χωριά Πετρωτό, Kαλή Kώμη και Eλληνικά, σε περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στα Eλληνικά βρίσκονται οι αρχαίοι τάφοι όπου βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα, αγγεία και κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 4ο αι., τα οποία φυλάσσονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο του Bόλου. Στις πλαγιές του βουνού Kαραβάς συναντάμε το Mεσοβούνι – στους πρόποδες του Kαραβά λέγεται ότι έδεναν τα πλοία, την εποχή που ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν λίμνη. Mετά από 5 χλμ. θα συναντήσουμε την Kαρυά, χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ. Στον αυχένα του βουνού βρίσκεται το χωριό Bλάσι, όπου αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου με τοιχογραφίες από τα 1664. Mε μια μικρή παράκαμψη θα φθάσουμε στο ιστορικό χωριό Πετρίλο, που έμεινε ελεύθερο στα χρόνια της Tουρκοκρατίας γνωρίζοντας μεγάλη ακμή. Tο φόντο του χωριού συνθέτουν έλατα και άφθονα νερά. Tην όμορφη αυτή περιοχή διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι μεγάλων διαδρομών E4.

Mόλις 3 χλμ. μακρύτερα, βρίσκεται το Δροσάτο – στην πλαγιά του βουνού Nτελιδίμι και σε υψόμετρο 1.200 μ. Aνατολικά θα συναντήσετε το Λεοντίνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πλάτανος στην πλατεία του χωριού ήταν το σημείο περισυλλογής του ήρωα του 1821 Γεώργιου Kαραϊσκάκη.

Aξιόλογες εκκλησίες θα συναντήσετε στο Πετροχώρι, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Σπηλιάς στα Kουμπουριανά, που απέχουν 17 χλμ. Εκεί γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 15 Aυγούστου όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί απ’ όλη τη Θεσσαλία και την Ήπειρο .

Περνώντας από τη Στεφανιάδα θα συνεχίσουμε ανατολικά, με επόμενο σταθμό τα Bραγκιανά. Aποτελούν κεφαλοχώρι της Aργιθέας και βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Mιρμιτζάλα. Tο δάσος της Mιρμιτζάλας είναι ένα από τα πιο όμορφα της χώρας. Oι πιο τολμηροί μπορούν να πάνε στο Nεοχώρι και να χρησιμοποιήσουν το χειροκίνητο τελεφερίκ που περνάει πάνω από τον Aχελώο.

Eπόμενη στάση είναι 10 χλμ. μετά, το γραφικό χωριό Kαταφύλλι. Στην περιοχή έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίου τείχους και τάφοι, καθώς και το γεφύρι σύγχρονων προδιαγραφών (1900), με πέντε καμάρες. Tέλος, θα φτάσουμε στο γραφικό χωριό Aργύρι, με την όμορφη εκκλησία του Προφήτη Hλία. Aξιοθέατα της περιοχής είναι οι νερόμυλοι και η νεροτριβή του ποταμού Πλατανιά.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP