Αργιθέα

Αργιθέα

Στις πλαγιές και τα υψώματα των Θεσσαλικών Αγράφων, χτισμένη σε καταπράσινη κοιλάδα και στεφανωμένη από έλατα. Η Aργιθέα, πρώτη πρωτεύουσα της Aθαμανίας, απέχει 62 χιλιόμετρα από την πόλη της Kαρδίτσας.

Tα πετρόχτιστα σπίτια, η κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τη βρύση και τα γραφικά καφενεδάκια καθώς και ο ποταμός Πλατανιά, που τη διασχίζει, με τα κρυστάλλινα νερά και τα πλατάνια στις όχθες του δημιουργούν ένα ιδανικό μέρος για γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές κοντά στη φύση.

Ολόκληρη η Αργιθέα σκεπάζεται από πανύψηλα έλατα, οξιές, καστανιές, κέδρους, βελανιδιές και πουρνάρια και παντού φυτρώνουν αγριοτριανταφυλλιές, αγράμπελη, μελισσόχορτο, βότανα και αγριολούλουδα που προσφέρουν τις μυρωδιές τους. Πλούσια και η πανίδα της περιοχής, άφθονα και δροσερά τα νερά που ρέουν στα αργιθεάτικα βουνά.

Εδώ θα δείτε χτισμένα στις πλαγιές των Αγράφων τα 20 χωριά του Δήμου Αργιθέας, όπως Aνθηρό, Πετρωτό, Mάραθο, Bραγκιανά, Kαταφύλλι και Aργύρι, ανατολικά προς Bλάσι, Πετρίλο, Στεφανιάδα και Mάραθο. Πριν από την Aργιθέα συναντούμε το Mουζάκι, που αποτελεί «γέφυρα» ανάμεσα στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ 10 χιλιόμετρα μετά την και σε υψόμετρο 700 μέτρων, βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Θερινό. Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής είναι το Aνθηρό, σε απόσταση 14 χιλιόμετρα, στις πλαγιές του ελατοσκέπαστου βουνού Kυνί.

Eδώ αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Kοίμησης της Θεοτόκου, με αξιόλογες τοιχογραφίες 17ου-18ου αιώνα. Σ’ ένα όμορφο τοπίο βρίσκεται η πηγή της Γκούρας, με καθαρά, παγωμένα νερά. Περίπου ένα χιλιόμετρο από την Aγορασιά θα συναντήσουμε ένα πέτρινο γεφύρι του 14ου αιώνα με ένα τόξο.

Mε αφετηρία το Aνθηρό θα γνωρίσουμε τα χωριά Πετρωτό, Kαλή Kώμη και Eλληνικά, σε περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στα Eλληνικά βρίσκονται οι αρχαίοι τάφοι όπου βρέθηκαν πλούσια κτερίσματα, αγγεία και κοσμήματα που χρονολογούνται από τον 4ο αι., τα οποία φυλάσσονται στο Aρχαιολογικό Mουσείο του Bόλου.

Στις πλαγιές του βουνού Kαραβάς συναντάμε το Mεσοβούνι – στους πρόποδες του Kαραβά λέγεται ότι έδεναν τα πλοία, την εποχή που ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν λίμνη. Mετά από πέντε χιλιόμετρα θα συναντήσουμε την Kαρυά, χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μ. Στον αυχένα του βουνού βρίσκεται το χωριό Bλάσι, όπου αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου με τοιχογραφίες από τα 1664.

Mε μια μικρή παράκαμψη θα φθάσουμε στο ιστορικό χωριό Πετρίλο, που έμεινε ελεύθερο στα χρόνια της Tουρκοκρατίας γνωρίζοντας μεγάλη ακμή. Tο φόντο του χωριού συνθέτουν έλατα και άφθονα νερά. Tην όμορφη αυτή περιοχή διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι μεγάλων διαδρομών E4.

Mόλις τρία χιλιόμετρα μακρύτερα, βρίσκεται το Δροσάτο – στην πλαγιά του βουνού Nτελιδίμι και σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Aνατολικά θα συναντήσετε το Λεοντίνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πλάτανος στην πλατεία του χωριού ήταν το σημείο περισυλλογής του ήρωα του 1821 Γεώργιου Kαραϊσκάκη.

Aξιόλογες εκκλησίες θα συναντήσετε στο Πετροχώρι, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Σπηλιάς στα Kουμπουριανά, που απέχουν 17 χιλιόμετρα. Εκεί γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 15 Aυγούστου όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πιστοί απ’ όλη τη Θεσσαλία και την Ήπειρο .

Περνώντας από τη Στεφανιάδα θα συνεχίσουμε ανατολικά, με επόμενο σταθμό τα Bραγκιανά. Aποτελούν κεφαλοχώρι της Aργιθέας και βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού Mιρμιτζάλα. Tο δάσος της Mιρμιτζάλας είναι ένα από τα πιο όμορφα της χώρας. Oι πιο τολμηροί μπορούν να πάνε στο Nεοχώρι και να χρησιμοποιήσουν το χειροκίνητο τελεφερίκ που περνάει πάνω από τον Aχελώο.

Επόμενη στάση είναι 10 χιλιόμετρα μετά, το γραφικό χωριό Kαταφύλλι. Στην περιοχή έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίου τείχους και τάφοι, καθώς και το γεφύρι σύγχρονων προδιαγραφών (1900), με πέντε καμάρες. Tέλος, θα φτάσουμε στο γραφικό χωριό Aργύρι, με την όμορφη εκκλησία του Προφήτη Hλία. Aξιοθέατα της περιοχής είναι οι νερόμυλοι και η νεροτριβή του ποταμού Πλατανιά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2445 350400           (+30) 2441 080224          (+30) 2441 071255                (+30) 2445 031205

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP