Τέλενδος

Τέλενδος

Το μικρό “άγνωστο” νησάκι της Καλύμνου με εναλλακτικό τουρισμό. Η Τέλενδος βρίσκεται απέναντι από τις τουριστικές περιοχές Mυρτιές και Mασούρι, ιδανικό για ήρεμες διακοπές και εξερεύνηση.

Η Τέλενδος -γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία Κέλερις- ήταν κάποτε ενωμένη με την Κάλυμνο, αλλά ένας ισχυρός σεισμός τον 6ο αιώνα μ.Χ. βύθισε το ενδιάμεσο κομμάτι γης. Πιστεύεται πως στο βυθισμένο κομμάτι ήταν χτισμένη η πρωτεύουσα Ποθαία.Έτσι, γεννήθηκε ένα ακόμα ελληνικό νησί για απίθανες καλοκαιρινές διακοπές.

Σήμερα τα δύο νησιά συνδέονται τακτικά με πλοιάριο από τις Μυρτιές της Καλύμνου και η διαδρομή είναι μόλις 8 λεπτά.

Το νησί ξεχωρίζει για τον γραφικό οικισμό με μικρά λευκά σπιτάκια και παραδοσιακά ταβερνάκια, τα ιστορικά μνημεία, και τα ερείπια. Ακόμα, θα μπορέσετε να απολαύσετε την αιγαιοπελαγίτικη θέα μέσα από το πευκόδασος, περπατώντας στα μονοπάτια ή κάνοντας αναρρίχηση στους εντυπωσιακούς κατακόρυφους βράχους.

Mε βάρκα θα επισκεφθείτε τη δυτική μεριά του νησιού, όπου βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο με ερείπια του τείχους του και το ιερό από την εκκλησία των Aγίου Kωνσταντίνου και Eλένης. Επισκεφθείτε την Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία των Δωδεκανήσων, ακολουθώντας το μονοπάτι από το λιμάνι.

Μπορείτε να εξερευνήσετε υποβρυχίως τη βυθισμένη πόλη Ποθαία, όπου θα δείτε απομεινάρια αυτής της αρχαίας πόλης, αλλά και να κάνετε αναρρίχηση στα βράχια της Τελένδου με εκπαιδευτές.

Για να εξερευνήσετε τις πανέμορφες παραλίες του νησιού θα πρέπει να το κάνετε με βαρκούλα ή ιδιωτικό σκάφος ή με πεζοπορία, καθώς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Για κολύμπι προτιμήστε τις όμορφες σκουρόχρωμες αμμουδιές στο πίσω μέρος του νησιού. Επισκεφθείτε την ήσυχη και σχετικά εύκολα προσβάσιμη με άμμο παραλία Πνιγμένος, η οποία διαθέτει λιγοστά αρμυρίκια για σκιά και βρίσκεται 20 λεπτά από τον οικισμό, ακολουθώντας το δυτικό μονοπάτι προς τη Νεκρόπολη μέχρι το τέλος του.

Από το μονοπάτι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νησιού, θα φτάσετε στην ημιοργανωμένη παραλία με ψιλό βότσαλο Χοχλακάς, αλλά θα βουτήξετε και στην παραλία Πόθα, από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού στα βόρεια του οικισμού, ιδανική για οικογένειες με άμμο και βοτσαλάκια.

Λίγο μετά την Πόθα, θα βρείτε την παραλία Πάρανταιζ (Παράδεισος) με βράχους να την περικλείουν προσφέροντας απομόνωση και προστασία από τους αέρηδες, ενώ είναι πιθανό να συναντήσεις γυμνιστές. Διαθέτει άμμο και ψιλό βότσαλο και είναι μοναδικής ομορφιάς.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2243 360105           (+30) 2243 028484          (+30) 2243 022222                (+30) 2243 023027

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP