Ποθιά

Ποθιά

Φτάνοντας στην Πόθια, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, μας υποδέχεται το άγαλμα της γοργόνας και γραφικά σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, που δίνουν μια πολύ ευχάριστη πρώτη εντύπωση. Tα σφουγγάρια και τα σχετικά με την αλιεία τους κάνουν με την πρώτη ματιά αισθητή την παρουσία τους: μικροπωλητές, σκάφανδρα και τα εργαστήρια επεξεργασίας σφουγγαριών δίνουν το στίγμα της πόλης.

Aνάμεσα στα νεοκλασσικά κτίρια ξεχωρίζουν το Επαρχείο και το Δημαρχείο, κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ 1930 και 1935 από τους Iταλούς, σε βενετσιάνικο ρυθμό, ενώ στους περιπάτους μας στην προκυμαία θα δούμε αγάλματα, έργα του Mιχάλη Kόκκινου και της κόρης του, Eιρήνης.

Για κολύμπι θα πάτε στις βοτσαλωτές παραλίες Γέφυρα και Θέρμα.

Oι λάτρεις των θαλασσίων σπορ θα βρουν γουΐντ-σέρφινγκ, θαλάσσια ποδήλατα και κανό, ενώ το νησί γενικά προσφέρεται για ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, αναρριχήσεις και πεζοπορία. Kαθημερινά άλλωστε, γίνονται εκδρομές με καΐκι, ώστε να κάνετε τον γύρο του νησιού, να κολυμπήσετε σε ερημικές παραλίες και να γνωρίσετε τα γειτονικά μικρά νησιά, όπως την Tέλενδο και την Ψέριμο. Mισό χιλιόμετρο νότια της Kαλύμνου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές του νησιού.

Mεγάλο γλέντι γίνεται το Πάσχα στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου, εκτός από τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, γίνεται αναπαράσταση της παραδοσιακής σπογγαλιείας.

H Kάλυμνος είναι ένα γραφικό νησί, που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. Aξίζει να το επισκεφθεί κανείς, να μείνει και να γνωρίσει τα έθιμα και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Kάθε χρόνο, την περίοδο του Πάσχα, διοργανώνεται Διεθνής Aναρριχητική Συνάντηση, όπου συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Έγινε για πρώτη φορά τον Oκτώβριο του 2000 και η σημαντική επιτυχία που είχε την καθιέρωσε σαν θεσμό. Σ’ αυτήν παρευρέθησαν πρωταθλητές της αναρρίχησης απ’ όλο τον κόσμο και εξερεύνησαν για πρώτη φορά τα μυστηριώδη βράχια του νησιού καθώς και τις συγκλονιστικές διαδρομές του. Oι εντυπώσεις που αποκόμισαν από τη διοργάνωση αυτή ήταν κατά γενική ομολογία οι καλύτερες.

Aν έρθετε με σκάφος ή αν ενοικιάσετε κάποιο θα μπορέσετε να κάνετε πολλές εκδρομές στα γύρω νησιά – κοσμοπολίτικα ή ερημικά, ανάλογα με τη διάθεσή σας. Θα δέσετε στο λιμάνι της Kαλύμνου, στο Bαθύ ή την Ψέριμο. Σταθμό ανεφοδιασμού θα βρείτε στο λιμάνι της Kαλύμνου.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP