Ιθάκη

Ιθάκη

Ένας τόπος μυθικός, η Ιθάκη της Πηνελόπης και του Οδυσσέα αποτελεί το νησί σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα. Η Ιθάκη είναι ένα νησί μαγικό, καταπράσινο, «γεμάτο» ιστορία και παραλίες συγκλονιστικές.

Ο νόστος του Οδυσσέα, το περιπετειώδες και πολυτάραχο ταξίδι του ήρωα προς την πατρίδα του την Ιθάκη έκανε αυτό το νησί αθάνατο. Το μετέτρεψε σε σύμβολο, έμπνευση, καταφύγιο, με τη βοήθεια της μούσας των ποιητών, όπως του Καβάφη.

Η καταπράσινη Ιθάκη με τις πανέμορφες λευκές βοτσαλωτές ακρογιαλιές και τους καταπράσινους φυσικούς όρμους που λατρεύουν οι ιστιοπλόοι, τους κατοίκους της, τους παραδοσιακούς οικισμούς, το μαγευτικό Κιόνι, τη μεσαιωνική Ανωγή με τα «μενίρ», και την Εξωγή με τις «πυραμίδες» της, είναι ένα νησί για όσους λατρεύουν το στοχασμό, αναζητούν τη γαλήνη, ενθουσιάζονται με τις ανακαλύψεις, μα πάνω από όλα αναζητούν τη δική τους «Ιθάκη».

Πρωτεύουσα και λιμάνι της Ιθάκης, το Βαθύ, χτισμένο αμφιθεατρικά στον μυχό καταπράσινου φυσικού κόλπου. Ο όμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός με την έντονη βενετσιάνικη επιρροή, θα σας γοητεύσει με τα όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια –με τα περισσότερα να έχουν ξαναχτιστεί μετά το σεισμό του 1953-, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα γραφικά πέτρινα καντούνια.

Είναι προφυλαγμένο στην αγκαλιά ενός κλειστού κόλπου, στη μέση σχεδόν του νησιού. Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού φρουρίου, ενώ τον κόλπο προφυλάσσει το νησάκι Λαζαρέτο, παλιό λοιμοκαθαρτήριο και ενετική φυλακή, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Σωτήρα (1668).

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες της Τσιριμπής, του Παλιοκάραβου, του Αετού και η Λούτσα. Γνωρίστε τις παραλίες Σαρακήνικο, με λευκά βότσαλα και διαυγή σμαραγδένια νερά, Μάρμακα με τους πανύψηλους ευκαλύπτους τριγύρω, Άσπρο Γιαλό με κάτασπρα βότσαλα, πυκνή βλάστηση και όμορφους βραχώδεις σχηματισμούς. Με καΐκι θα φτάσετε στις ακτές Γιδάκι, Μνήματα, Σκίνος, Σαρακήνικο και Φιλιατρό, όπου οι περισσότερες είναι με βότσαλο.

Οι ιστορικές ρίζες της Ιθάκης σάς αποκαλύπτονται στο αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ κειμήλια της ναυτοσύνης και της λαογραφίας σάς περιμένουν στο Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο.

Επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Ιθάκης, το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο, την Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού, τον Πρωτοελλαδικός οικισμός Πηλικάτων, την Αρχαία πόλη Αλαλκομενών, καθώς και τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το παλιό κωδωνοστάσιο.

Η μνήμη του Οδυσσέα πλανάται παντού στο νησί, δίνοντας ονόματα σε τοποθεσίες, όπως Σπηλιά Ευμαίου, Σπήλαιο των Νυμφών, Κάστρο του Οδυσσέα, Αρέθουσα Πηγή.

Η αρχιτεκτονική των οικισμών της Ιθάκης έχει δεχτεί επιρροές από τους πολλούς πολιτισμούς που έχουν περάσει από το νησί. Αξίζει, όμως, να επισκεφτείτε και τα γραφικά χωριά όπως Αετός, Ανωγή, Λεύκη, Περαχώρι, Άγιος Ιωάννης, Πλατρειθιάς, Φρίκες, Κιόνι, Σταυρός και Εξωγή.

Δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ των εστιατορίων, όπως κρεατόπιτα του Οδυσσέα, πιάτο των μνηστήρων, πιάτο της Πηνελόπης, πιάτο του Κύκλωπα κλπ.

Στο Βαθύ υπάρχουν όλες οι επιλογές για διασκέδαση. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 25 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένες στην «Οδύσσεια» και τον «Όμηρο», ενώ κάθε Μάιο γίνεται Θεατρικό Φεστιβάλ.

Στην Ιθάκη θα φτάσετε ακτοπλοϊκώς, καθώς διαθέτει τρία βασικά λιμάνια -Βαθύ, Πίσω Αετός, Φρίκες- μέσω των οποίων γίνεται απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα καθώς και με την ηπειρωτική χώρα από Πάτρα και Αστακό.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26740 33481           (+30) 26740 32205          (+30) 26740 33499                (+30) 26740 32222

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας στην Ιθάκη

Ήλιος & Θάλασσσα

Περισσότερα

Θεματικές Διαδρομές

Περισσότερα

Τέχνη & Πολιτισμός

Περισσότερα

Υγεία & Ευεξία

Περισσότερα

Προσκυνηματικός Τουρισμός

Περισσότερα

Γαστρονομία

Περισσότερα

Γάμοι & Γαμήλια ταξίδια

Περισσότερα

Αθλητισμός & Προπόνηση

Περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση

Περισσότερα

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP