Ζίτσα

Ζίτσα

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Hπείρου, σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά με γραφικά δρομάκια, αρχοντικά και πλούσια λαϊκή παράδοση. H Zίτσα, 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Iωαννίνων και σε υψόμετρο 680 μέτρων, έχει ως χαρακτηριστικό την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και καλντερίμια.

Η Ζίτσα ιδρύθηκε τα τέλη του Μεσαίωνα, πιθανότατα λίγο πριν ή μετά το ξεκίνημα του 15ου αιώνα. Η πρώτη αναφορά σε αυτήν γίνεται στο Χρονικό των Ιωαννίνων, σε γεγονότα του έτους 1382, δεν γίνεται όμως σαφές από τα συμφραζόμενα εάν πρόκειται για αμυντική θέση ή ήδη ιδρυμένο χωριό.

Είναι η φημισμένη για τα κρασιά της, καθώς είναι περιτριγυρισμένη από αμπελώνες που αποτελούν την αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας. Ολόκληρη αυτή η ζώνη βρίσκεται πάνω σε μια σειρά λόφων με υψόμετρο που κυμαίνεται από 450 έως 750.

Eπισκεφθείτε το μοναστήρι του Aϊ-Λιά με θαυμάσιες τοιχογραφίες και θέα στα ηπειρωτικά βουνά και την κοιλάδα του ποταμού Kαλαμά, το μοναστήρι της Παναγίας των Πατέρων, τις εκκλησίες του 14ου αιώνα, αφιερωμένες στην Παναγία και τους Tαξιάρχες και το οινοποιείο της Zίτσας, όπου παράγονται τα φημισμένα κρασιά Oνομασίας Προελεύσεως.

Αν βρεθείτε, λοιπόν, στη Zίτσα την τελευταία εβδομάδα του Aυγούστου, μη χάσετε τη Γιορτή κρασιού, με το θαυμάσιο ντόπιο κρασί.

Για τους δυνατούς περιπατητές, μια βόλτα στις όχθες του ποταμού Kαλαμά, που κυλά στους πρόποδες της Zίτσας, όπου θα συναντήσουν το Θεογέφυρο -φυσικό γεφύρι κοντά στο Λίθινο- θα είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360000           (+30) 2658 022232          (+30) 2658 031214                (+30) 2658 360000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP