Πάπιγκο

Πάπιγκο

Το Πάπιγκο είναι από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά του Δυτικού Ζαγορίου με λιθόστρωτα δρομάκια και αξιόλογες εκκλησίες. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων στους πρόποδες της Αστράκας και απέχει από τα Ιωάννινα 62 χλμ. Ο οικισμός υπάρχει από το 14ο αιώνα και αποτελείται από δύο συνοικισμούς το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Aπέναντι προβάλλει η Aστράκα με τους επιβλητικούς πύργους της. Στα πόδια της το Mικρό Πάπιγκο και πάνω στο διάσελο το καταφύγιο της Aστράκας.

Aν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, μη χάσετε το τριήμερο πανηγύρι του Προφήτη Hλία από τις 19 μέχρι τις 21 Iουλίου στο Mεγάλο Πάπιγκο. Θα βρείτε πολλά δωμάτια σε ξενοδοχεία, πανσιόν αλλά και ενοικιαζόμενα στο Mικρό και το Mεγάλο Πάπιγκο, που είναι από τα πιο τουριστικά χωριά του Zαγορίου.

Πολλοί ευεργέτες το προίκισαν με κτίρια, αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία, κ.ά. Τα κτίρια είναι λιθόκτιστα και βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Το γεγονός αυτό δίνει ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό χρώμα στο χωριό. Λιθόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια οδηγούν σε εξωκλήσια, στις πηγές του Βοϊδομάτη, σε βρύσες, στο φυσικό κολυμβητήριο Ρογκοβό και στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στην Αστράκα.

Το Πάπιγκο είναι εδώ και πολλά χρόνια είναι χαρακτηρισμένο σαν παραδοσιακός οικισμός και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εκδρομέων κάθε χρόνο. Στο χωριό υπάρχει άριστη υποδομή με τουριστικές μονάδες που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα και τη Ζαγορίσια αρχιτεκτονική. Θεωρείται από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP