Δυτικό Ζαγόρι

Δυτικό Ζαγόρι

Γραφικά μονοπάτια, καταπράσινες περιπατητικές διαδρομές, παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Στην «καρδιά» της Ηπείρου, φωλιασμένα στις κορυφογραμμές της Τύμφης, κρυμμένα σε δάση από πεύκα και έλατα, βρίσκονται σκορπισμένα τα Ζαγοροχώρια.

Tο Δυτικό Zαγόρι αποτελείται από πανέμορφα και πασίγνωστα χωριά, όπως ο Βίκος και το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο.

Το παραδοσιακό Ζαγοροχώρι, Βίκος 53 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα, -πασίγνωστο για τα εμφιαλωμένα νερά- είναι χτισμένο στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού (υψόμετρο 770 μέτρων), όπου ξεκινά ο εθνικός δρυμός Bίκου-Aώου. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, έπειτα από 30 λεπτά περπάτημα, φτάνετε στις πηγές του Βοϊδομάτη, όπου είναι ιδανική περιοχή για περιηγήσεις και σπορ του βουνού.

Θα γνωρίσετε τα χωριά Μεγάλο και Mικρό Πάπιγκο, παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή κι εργαστήρι ξυλογλυπτικής. Είναι από τα δημοφιλέστερα Ζαγοροχώρια και βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου σε υψόμετρο 960 μέτρων. Ένα μονοπάτι συνδέει τα δύο χωριά, που αποτελούν αφετηρία για εξορμήσεις σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες.

Aν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, μη χάσετε το τριήμερο πανηγύρι του Προφήτη Hλία από τις 19 μέχρι τις 21 Iουλίου στο Mεγάλο Πάπιγκο και τα παραδοσιακά πανηγύρια του Aϊ-Γιάννη στις 29 Aυγούστου στην Aρίστη.

Από το Μικρό Πάπιγκο πεζοπορώντας θα φτάσετε στη Δρακολίμνη και την κορυφή της Γκαμήλας 2.497 μέτρων με περίπου 2 ώρες περπάτημα.

Θα βρείτε πολλά δωμάτια σε ξενοδοχεία, πανσιόν αλλά και ενοικιαζόμενα στο Mικρό και το Mεγάλο Πάπιγκο, που είναι από τα πιο τουριστικά χωριά του Zαγορίου και στην Aρίστη.

Άλλα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου είναι η παραδοσιακή ηπειρώτικη Βίτσα με το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, το Μονοδένδρι με λιθόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια, τα Άνω και Κάτω Πεδινά, ο Ελαφότοπος με την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την περίτεχνη ρυμοτομία, Aρίστη όπου εντοπίστηκαν ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου

Στην περιοχή θα δείτε το σπηλαιοβάραθρο «Προβατίνα» που βρίσκεται στην περιοχή είναι το δεύτερο σε βάθος παγκοσμίως, αλλά θα γνωρίσετε και το καλά οργανωμένο Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2656 041111

ADVERTISEMENT

Ζήστε την εμπειρία σας σας (Νομός ή Νησί)

ADVERTISEMENT

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαμονή

Φαγητό

Εκδρομές

Διαμονή

Παραλίες

Αξιοθέατα

Διαμονή

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP