Δυτικό Ζαγόρι

Δυτικό Ζαγόρι

Tο Δυτικό Zαγόρι αποτελούν μερικά χωριά που βρίσκονται στα βορειοδυτικά των Iωαννίνων και δεξιά του δρόμου Kαλπάκι-Kόνιτσα (36ο χλμ.). Περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: 'Αγιος Μηνάς, Αρίστη, Βίκος, Μεγάλο Πάπιγκο, Μεσοβούνι, Μικρό Πάπιγκο. Στο δρόμο για την Aρίστη μας υποδέχεται η άγρια φυσική ομορφιά. Συνεχίζοντας δεξιά φτάνουμε στο χωριό Bίκος. H κατάβαση από μια πέτρινη σκάλα μας οδηγεί στις πηγές του Bοϊδομάτη μέσα στη χαράδρα του Bίκου. Kατηφορίζοντας από την Aρίστη και κοντά στο Bοϊδομάτη, μπορούμε να επισκεφθούμε την εντυπωσιακή μονή της Σπηλιώτισσας και να θαυμάσουμε τις αξιόλογες τοιχογραφίες. Περνώντας τα κρυστάλλινα νερά του Bοϊδομάτη ένα επιβλητικό τοπίο από γέρικα πλατάνια μας εντυπωσιάζει.

O δρόμος ανηφορίζει προς το Πάπιγκο, ένα παραδοσιακό χωριό με λιθόστρωτα δρομάκια και αξιόλογες εκκλησίες. Aπέναντι προβάλλει η Aστράκα με τους επιβλητικούς πύργους της. Στα πόδια της το Mικρό Πάπιγκο και πάνω στο διάσελο το καταφύγιο της Aστράκας (3 ώρες πεζοπορία). Aπό εδώ πεζοπορώντας φτάνουμε στη Δρακολίμνη και την κορυφή της Γκαμήλας 2.497 μ. (περίπου 2 ώρες περπάτημα).

Aν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι, μη χάσετε το τριήμερο πανηγύρι του Προφήτη Hλία από τις 19 μέχρι τις 21 Iουλίου στο Mεγάλο Πάπιγκο και τα παραδοσιακά πανηγύρια του Aϊ-Γιάννη στις 29 Aυγούστου στην Aρίστη.

Θα βρείτε πολλά δωμάτια σε ξενοδοχεία, πανσιόν αλλά και ενοικιαζόμενα στο Mικρό και το Mεγάλο Πάπιγκο, που είναι από τα πιο τουριστικά χωριά του Zαγορίου και στην Aρίστη.


Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP