Ωραιόκαστρο

Ωραιόκαστρο

Ένα πανέμορφο χωριό κοντά στον ποταμό Γορμό. Το Ωραιόκαστρο ανήκει στην επαρχία Πωγωνίου και απέχει από τα Ιωάννινα 59 χιλιόμετρα.

Είναι ένα καταπράσινο και γραφικό χωριό, με πλούσια βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, αλλά και μοναδική θέα από το λόφο του Κάστρου, από όπου φαίνεται όλη η περιοχή.

Η αρχική γνωστή ονομασία του χωριού ήταν Λαχανόκαστρο μέχρι το 1955, οπότε το όνομα ωραιοποιήθηκε σε Ωραιόκαστρο. Πάντως το παλιό όνομα είναι ακόμα σε χρήση από τους ντόπιους.

Στην περιοχή θα συναντήσετε την αρχαία ακρόπολη των Μολοσσών –ίσως η πιο σημαντική από τις 14 ελληνικές φυλές των αρχαίων Ηπειρωτών- που χρησιμοποιήθηκε σαν κάστρο και κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο.

Το κάστρο βρίσκεται σε ένα χαμηλό σχετικά ύψωμα, στη νότια πλευρά του οποίου ρέει ο ποταμός Γορμός, όμως το μεγαλύτερο μέρος των τειχών του έχει καταστραφεί, και το μόνο που διασώζεται σε κάποιο ύψος, περί τα 4 μέτρα, είναι τα ερείπια ενός τετράγωνου πύργου στη βορειοανατολική γωνία του οχυρωματικού περιβόλου.

Eπισκεφθείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, τον καταρράκτη «ΔΕΣΗ», τον ποταμό Γορμό με το πετρόκτιστο γεφύρι και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 26533 60100           (+30) 2105 202290          (+30) 2651 028953                 (+30) 2657 022222

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP