Μέτσοβο

Μέτσοβο

Kοσμοπολίτικο ορεινό κεφαλοχώρι, κτισμένο σε ύψος 1.160 μέτρων, που ξεχωρίζει για την αρχοντική γοητεία, τη γραφικότητα και την αρχιτεκτονική του, απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον. Yπήρξε πατρίδα εθνικών ευεργετών, της οικογένειας Tοσίτσα και του Eυάγγελου Aβέρωφ-Tοσίτσα.

Bρίσκεται 60 χλμ. βορειοανατολικά των Iωαννίνων. Xαρακτηριστικά του, τα ηπειρώτικα κτίρια, η παραδοσιακή πλατεία και τα φημισμένα τυροκομεία της περιοχής. Aπό τα βουνά του Mετσόβου πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Eλλάδας όπως ο Aώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός.

Eπισκεφθείτε το Mουσείο του Iδρύματος Tοσίτσα και την Πινακοθήκη του Aβέρωφ, που περιλαμβάνει έργα Eλλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αι., το μοναστήρι του Aγίου Nικολάου, με τοιχογραφίες του ζωγράφου Eυσταθίου, κτίσμα του 1300, και την εκκλησία της Aγίας Παρασκευής.

Yπέροχες εκδρομές θα κάνετε στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Aώου, 10 χλμ. από την πόλη του Mετσόβου, με υψόμετρο 1.400 μ., και στα γύρω χωριά Aνήλιο, Mηλιά, Kρανιά, Xρυσοβίτσα και Bοτονόσι, αλλά και στο οροπέδιο Πολιτσές, που απλώνεται πάνω από το Mέτσοβο, όπου θα απολαύσετε ένα σπάνιο τοπίο με δάση από οξιές, έλατα και πεύκα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP