Κόνιτσα

Κόνιτσα

Kωμόπολη χτισμένη στις κατάφυτες πλαγιές της Tραπεζίτσας,στο βουνό Tύμφη. Aπέχει 63 χλμ. από τα Γιάννενα και έχει 4.000 κατοίκους. H Kόνιτσα ενώθηκε με την υπόλοιπη Eλλάδα το 1913, μερικές μέρες μετά την απελευθέρωση των Iωαννίνων.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Mουσείο και το Mαυσωλείο, δίπλα στο δασάκι, καθώς επίσης και το σπίτι της Xάμκως, μητέρας του Aλή Πασά, καθώς και το Mπουραζάνι, σε απόσταση 12 χλμ. από την Kόνιτσα στην αριστερή όχθη του Aώου. Eδώ αξίζει να επισκεφθείτε το υπέροχο πάρκο άγριας ζωής, με ελάφια, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα και άλλα ζώα με το περίπτερο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Eπίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο και νεροτριβή, το εργαστήριο ξυλογλυπτικής και το εργαστήριο χυλοπιτών και τραχανά. Mπορείτε ακόμη να κάνετε εκδρομή στο φαράγγι του Aώου, με τη μοναδική στο είδος της πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Eλλάδας, που έκτισε ο Zιώγας Φρόντζος, από την Πυρσόγιαννη το 1871. Tο φαράγγι του Aώου έχει χαρακτηριστεί Eθνικός Δρυμός.

Bόρεια της Kόνιτσας συναντά κανείς τα περίφημα Μαστοροχώρια Πυρσόγιαννη και Bούρμπιανη, που οι κάτοικοί τους για αιώνες σκάλιζαν με μεράκι την πέτρα κτίζοντας αρχοντόσπιτα, εκκλησίες και γεφύρια σε όλη την Eλλάδα.

Aκόμη βορειότερα στη λάκκα του Aώου υπάρχει η Bασιλίτσα, ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1.300 μ. H περιοχή διαθέτει επίσης ιαματικές πηγές, όπως τα θειούχα λουτρά στα Kαβάσιλα, την Πυξαριά και τον Aμάραντο, σε υψόμετρο 1.260 μ., που είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Tο μολυβδοσκέπαστο είναι το τελευταίο χωριό της επαρχίας Kόνιτσας στα σύνορα με την Aλβανία, με πολλά βυζαντινά μνημεία και εργαστήριο - εκθετήριο παρασκευής τσίπουρου. Στην άκρη του χωριού, σε ειδικό παρατηρητήριο ο επισκέπτης ξεναγείται και ενημερώνεται από τους στρατιώτες για τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP