Καλπάκι

Καλπάκι

Ένα ιστορικό χωριό της περιοχής που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον πόλεμο του 1940. Στο Kαλπάκι Ιωαννίνων δόθηκαν σημαντικές μάχες του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μένοντας στην ιστορία ως  περιοχών σφοδρών συγκρούσεων στις αρχές Νοεμβρίου του έτους 1940, κατά την πρώτη φάση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Το Καλπάκι απέχει 34 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, σε κομβικό σημείο, πάνω στην εθνική οδό που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με την Κόνιτσα.

Το χωριό είναι χτισμένο κάτω από τα πανύψηλα βουνά και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, ενώ θα δείτε νέα και παλαιά σπίτια να δημιουργούν ένα ομοιόμορφο αρχιτεκτονικά οικισμό.

Τα παλαιά πετρόχτιστα αρχοντικά και οι μεγάλες πλακόστρωτες πλατείες με τα υπεραιωνόβια πλατάνια είναι σίγουρα αυτά που τραβήξουν την προσοχή σας στο όμορφο χωριό των Ιωαννίνων.

Στο χωριό θα δείτε το μνημείο των πεσόντων στην ομώνυμη μάχη και το στρατιωτικό Μουσείο του πολέμου 1940 - 41, με μια μικρή συλλογή από ενθυμήματα όπως πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, φορητός οπλισμός, στολές, μετάλλια, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα αντικείμενα του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απέναντι από το Μουσείο υπάρχουν οι προτομές του Αλέξανδρου Παπάγου, του Γεωργίου Β' και του Ιωάννη Μεταξά, ενώ στο λόφο του Προφήτη Ηλία το σχηματισμένο «ΟΧΙ» θυμίζει στους παλαιότερους και μαθαίνει τους νεότερους την ιστορία του ’40 και τις μάχες που έγιναν εκεί.

Επίσης, πολύ κοντά στο μουσείο βρίσκεται και η σπηλιά που στη διάρκεια του πολέμου ήταν το τακτικό στρατηγείο του Διοικητή της VIII (8ης) Μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, ο οποίος με την επιμονή του να υπερασπιστεί την γραμμή αμύνης Ελαίας - Καλαμά (παρά τις αντίθετες διαταγές) καθήλωσε τις εχθρικές δυνάμεις στο Καλπάκι και «έγραψε» μαζί με τη Μεραρχία του το αθάνατο έπος του '40.

Στην περιοχή υπήρξαν αρχαίες πολιτείες των Μολοσσών που καταστράφηκαν το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ενώ άλλα αξιοθέατα που θα δείτε είναι η μονή Βελλάς και οι πηγές Βελλάς.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 265 304 1492          (+30) 2653 041205          (+30) 2651 028953                (+30) 2653 041419

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP