Βοβούσα

Βοβούσα

Η Βοβούσα (ή Μπαϊεάσα) απέχει 77 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων και είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος και η βουή των νερών του αυτό που έδωσε στο χωριό την ονομασία του. Το όνομά της αποτελεί εξέλιξη του ελληνικού τοπωνυμίου Βάβισσα. Είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Αώου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και στο μέσο του χωριού υπάρχει ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου που κτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και συνδέει τις δύο όχθες.

Η Βοβούσα όντας και αυτή Βλαχοχώρι όπως τα γειτονικά χωριά των Γρεβενών θα διαπιστώσετε ότι οι κάτοικοί της παραμένουν πιστοί στις ενδυμασίες, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Ενταγμένη στο Ανατολικό Ζαγόρι η Βοβούσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο της αυτονομίας του Ζαγορίου στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ιστορικά εμφανίζεται πριν 1000 χρόνια με πέντε οικισμούς (το Μπαϊτάνι, η Πλάκα, η Αγία Παρασκευή, η Τσιάσκα και ο Άγιος Δημήτριος) που αργότερα ενώθηκαν σε ένα. Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθυσμό της Βοβούσας υπάρχουν από το 1801, όταν η πανούκλα κτύπησε την περιοχή, με εκατοντάδες νεκρούς.

Στην απογραφή του 1817 ζούσαν 270 οικογένειες με 2500 κατοίκους. Την ίδια χρονιά ληστρικές επιθέσεις αναγκάζουν περισσότερες από 120 οικογένειες σε φυγή και αποδημούν. Στο χρονικό διάστημα από το 1824 έως το 1831, λόγω των ληστρικών επιδρομών, η Βοβούσα έμεινε ακατοίκητη.

Μετά την απελευθέρωση του 1913 η Βοβούσα απαλλάχτηκε από κάθε είδους επιδρομών και ακολούθησε μια ειρηνική πορεία έως το 1940. Το 1943 κάηκε από τους Γερμανούς. Διασώθηκε μόνον η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αξιόλογο μνημείο του χωριού.

Το χωριό ξαναζωντανεύει στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 με αρχές του ‘60, όπου οι λίγες οικογένειες που επιστρέφουν μέσα από δύσκολες συνθήκες ασχολούνται με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.

Σήμερα η βασική απασχόληση των κατοίκων είναι η υλοτομία μέσω του Δασικού Συνεταιρισμού που αποτελείται από 33 μέλη. Επίσης λειτουργούν και 6 βιοτεχνίες κατεργασίας ξυλείας, στη θέση «Πριόνια», όπου παράγεται κυρίως οικοδομική ξυλεία.

Θα απολαύσετε μοναδικά τοπία και μεγάλα δάση με την παρουσία της αρκούδας να είναι πάντα αισθητή σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.

Μπορείτε να περπατήσετε για να φθάσετε στο Αρκουδόρεμα μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, επίσης έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε πολλά άλλα μονοπάτια στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού αλλά και να απολαύσετε μοναδικές διαδρομές στη φύση με το αυτοκίνητο σας.

Επίσης, επειδή τη διασχίζει ο ποταμός Aώος αποτελεί το ορμητήριο των φίλων του καγιάκ και του ράφτινγκ από την οποία μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Κόνιτσα και είσοδος του Εθνικού Δρυμού Κάλντα.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP