Τρίστενο

Τρίστενο

Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό χτισμένο σε υπέροχη τοποθεσία με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον σε υψόμετρο 940 μέτρων. Το Τρίστενο, χωριό του νομού Ιωαννίνων στο δήμο Ανατολικού Ζαγορίου, οφείλει το όνομά του στους τρεις χειμάρρους (στενώματα) που σχηματίζονται κοντά στο χωριό.

Το Τρίστενο, το οποίο ονομαζόταν παλιά Δρεστενίκο, έχει 141 κατοίκους και απέχει από τα Ιωάννινα 40 χιλιόμετρα.

Θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα δάση οξυάς, δρυός και κωνοφόρων.

Στο δρόμο θα συναντήσετε δύο από τα γνωστά πέτρινα γεφύρια. Πρώτα το γεφύρι του Καμπέρ Αγά ή Καμπέραγα, το οποίο γεφυρώνει τον Ζαγορίτικο ποταμό, κοντά στο σημείο που αυτός συναντά τον Βάρδα ποταμό και κατόπιν βορειότερα το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης που γεφυρώνει τον ποταμό Βάρδα παραπόταμο του Άραχθου.

Η Ζαγορίσια αρχιτεκτονική διατηρείται μονο σε λιγοστά κτίσματα, αφού οπως και τα υπόλοιπα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, έτσι και το Τρίστενο κάηκε απο τους Γερμανούς κατά το 1943. Το Τρίστενο είναι ένα πανέμορφο χωριό με γραφικά λιθόκτιστα καλντερίμια, τρεχούμενα νερά , μποστάνια και κήπους και μια πανέμορφη πλατεία με έναν τεράστιο πλάτανο.

Αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη με κλασική Ζαγορίσια αρχιτεκτονική το 1793. Λίγα είναι τα κτίσματα που διατηρούν την κλασική Ζαγορίσια αρχιτεκτονική αφού όπως και τα υπόλοιπα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, έτσι και το Τρίστενο γνώρισε τρομακτικές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά το 1943.

Σημείο αναφοράς του χωριού είναι ο παραδοσιακός πέτρινος νερόμυλος ο οποίος κτίστηκε το 1835. Στην αρχή ήταν διπλός με δύο μονάδες παραγωγής και είχε την δυνατότητα να αλέθει 100 οκάδες δημητριακών την ώρα. Τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και ξαναλειτουργεί. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους νερόμυλους στην χώρα που βρίσκεται σε λειτουργία.

Στις 23 Αυγούστου διεξάγεται κάθε χρόνο το πανηγύρι στο Τρίστενο που κρατάει ακόμα και σήμερα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2656 041111

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP