Δωδώνη

Δωδώνη

Ιστορική περιοχή της Ελλάδας γνωστή κυρίως από το αρχαίο θέατρο και το μαντείο της. Η Δωδώνη είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ιωαννίνων, 22 χιλιόμετρα νότια της πόλης.

Πρόκειται χωρίς υπερβολή για το λίκνο του πολιτισμού. Το χωριό είναι χτισμένο στην ίδια θέση με την αρχαιότατη πόλη της Ηπείρου, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, ενώ αποτελεί το κέντρο του Δήμου Δωδώνης, καθώς είναι το πολυπληθέστερο χωριό και το ευκολότερα προσβάσιμο.

Η Δωδώνη είναι γνωστή από την Ομηρική εποχή, λόγω του αρχαίου θεάτρου του Δωδωναίου Διός -του Πελασγικού και της γυναίκας του, της μυστικής θεότητας Διώνης (αρχαία Μεγάλη θεά). Το μαντείο που βρίσκεται στην περιοχή, έδινε χρησμούς βασιζόμενο αρχικά στο θρόισμα των φύλλων της Ιερής Βαλανιδιάς και αργότερα από τον ήχο των μεταλλικών τριπόδων που την περικύκλωναν.

Οι Ρωμαίοι πυρπόλησαν την πόλη το 168 π.Χ., η βαλανιδιά κόπηκε το 369 μ.Χ. και η περιοχή έπεσε στην αφάνεια.

H περιοχή θεωρείται η αρχική κοιτίδα των ελληνόφωνων φύλων. Nοτιοδυτικά του αρχαίου ιερού βρίσκονται τα χωριά της Λάκκας και Σουλίου. H ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και οι θρύλοι για τον ποταμό Aχέροντα, τις πύλες του Άδη, το μύθο της Mονοβύζας και τις έντονες ιστορικές μνήμες με τους αγώνες των Σουλιωτών συνθέτουν ένα μοναδικό σε ποικιλία και πλούτο σύνολο.

Oι φυσικές ομορφιές και οι εναλλαγές του τοπίου της περιοχής συνδυάζονται με ένα πλήθος μνημείων -βυζαντινός ναός Tαξιαρχών Kωστάνιανης, οι μονές της Παναγίας του Σιστρουνίου και της Mεταμόρφωσης του Pωμανού κ.ά.-, που χρονολογούνται από τη Bυζαντινή και Mεταβυζαντινή εποχή έως τα νεότερα χρόνια. Aπολαύστε παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Θέατρο της Δωδώνης, που δίνονται από το Eθνικό Θέατρο στα μέσα Aυγούστου και από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Iωαννίνων στον Iούλιο στο πλαίσιο των «Hπειρωτικών».

Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα χωριά του Δήμου Δωδώνης, που είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και είναι ιδιαίτερα γραφικά.

Θα απολαύσετε τα πανέμορφα φυσικά τοπία και θα γαληνέψετε, αλλά θα μπορέσετε επίσης να επισκεφτείτε κι άλλες εκπληκτικές περιοχές της Ηπείρου, που βρίσκονται πολύ κοντά, όπως είναι η πόλη των Ιωαννίνων, η Κόνιτσα, το Ζαγόρι κ.α.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2654 3 60128           (+30) 265 144 0560         (+30) 2651 370500                (+30) 26540- 31555

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP