Σκαμνέλι

Σκαμνέλι

Ένα από τα πιο ορεινά χωριά του Ζαγορίου. Το Σκαμνέλι, 54 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, είναι χτισμένο στις παρυφές της Τύμφης, δίπλα στην τοποθεσία Γυφτόκαμπος

Το χωριό Σκαμνέλι είναι δημοφιλές από πολύ παλιά. Η περιοχή κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο, σε αυτό μαρτυρούν και τα αρχαία -λεγόμενα πελασγικά- τείχη που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Σκαμνέλι.

Το χωριό κάηκε το 1912 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα γνώρισε το μένος των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Σε αυτές τις δύο μεγάλες καταστροφές χάθηκαν μερικά εξαιρετικά αντιπροσωπευτικά δείγματα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και η κοινότητα δυσκολεύτηκε πολύ να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά παλιά αρχοντικά, λιθόκτιστα μονοπάτια και πλατείες. Σήμερα, εκτός από τον εντυπωσιακό ναό των Αγίων Αποστόλων, που ξεχωρίζει στην κεντρική πλατεία -κτίσμα του 1793-, διασώζονται τα αρχοντόσπιτα των οικογενειών Τσέπη, Θεοδοσίου, Κυπαρίσσου, Φραγκούλη, Δώδου και Γενναδίου.

Λίγο ψηλότερα δεσπόζει το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής με τις θαυμάσιες αγιογραφίες και τη μοναδική θέα, τόσο στο χωριό όσο και στις παρυφές της Τύμφης.

Εδώ θα σας φέρει ένα ανηφορικό, αλλά σύντομο καλντερίμι, το οποίο στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι που καταλήγει στο πελασγικό τείχος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2656 041111

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP