Μονοδένδρι

Μονοδένδρι

Tο Mονοδένδρι είναι επίσης γνωστό παραδοσιακό χωριό με πέτρινα δρομάκια και όμορφα αρχοντικά. Αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά χωριά και από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν. Όμορφα αρχοντικά, πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού και πολλά αξιοθέατα και θησαυροί της φύσης χαρακτηρίζουν το χωριό. Πρόκειται για το χωριό που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες σε όλο το Ζαγόρι και διαθέτει αξιόλογους ξενώνες και εστιατόρια.

Το Μονοδένδρι είναι από τα ωραιότερα χωριά του Ζαγορίου, χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μ. σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το όνομά του το οφείλει σε μεγάλο έλατο που υπήρχε στο χωριό μέχρι το 1840. Το χωριό Μονοδένδρι έχει πλάτη στο χάσμα του φαραγγιού του Βίκου, αριστερά είναι οι πέτρινοι πύργοι της οξιάς, δεξιά ο λόφος και στο βάθος οι πλαγιές της Τύμφης και της Αστράκας.

Το Μονοδένδρι μέχρι το 1753 ήταν μία κοινότητα με τρεις μαχαλάδες (Βίτσα, Άνω Μαχαλάς, 'Αγιος Γεώργιος). Στην αρχή αποτελούσε μαζί με τη Βίτσα μια κοινότητα με το όνομα Βεζίτσα, όνομα που διατήρησε μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. Η κοινότητα ήταν διαιρεμένη σε τρεις μαχαλάδες: το Μονοδένδρι που ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος, η Άνω Βίτσα που ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και η Κάτω Βίτσα που ονομαζόταν Κάτω Παναγία. Το 1820 η μια κοινότητα διαχωρίζεται σε δύο: το Μονοδένδρι και τη Βίτσα.

Από το Μονοδένδρι κατάγονται οι εθνικοί ευεργέτες Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης οι οποίοι ίδρυσαν «Κοινή Σχολή των Ελληνικών Μαθημάτων» στο Μονοδένδρι και 9 χρόνια μετά, το 1944, γίνονται τα εγκαίνια της Ριζάριου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα. Σήμερα, λειτουργεί στο χωριό η Ριζάριος Χειροτεχνική Σχολή, το Εκθεσιακό Κέντρο της Ριζαρίου σχολής όπου φιλοξενούνται εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών καθώς επίσης και το υπαίθριο θέατρο στο οποίο γίνονται παραστάσεις και συναυλίες κάθε καλοκαίρι.

Το χωριό γνώρισε μεγάλη ακμή το 17ο και 18ο αιώνα, όπου οι ευεργέτες το γέμισαν με αρχοντικά, εκκλησίες και σχολεία. Από το Μονοδένδρι κατάγονται οι ευεργέτες Αφοί Ριζάρη.

Αξιοθέατα

Eδώ θα συναντήσουμε το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Aγίου Mηνά, την τρίκλιτη βασιλική του Aγίου Aθανασίου, πετρόκτιστα αρχοντικά, το ναό του Αγίου Μηνά του 1620, το ναό του Αγίου Γεωργίου του 18ου αιώνα, τη μονή της Αγίας Παρασκευής του 1413, πέτρινους πύργους στη θέση Οξιά, το φαράγγι του Βίκου και το μοναστήρι της Aγίας Παρασκευής (1412), χτισμένο στο χείλος του φαραγγιού του Bίκου. Στην αρχή του χωριού, ένα μονοπάτι δεξιά οδηγεί στο φαράγγι. Tο πέρασμά του είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε φυσιολάτρη, περιπατητή και ορειβάτη. Θα χρειαστείτε περίπου 5 ώρες μέχρι τις πηγές του Bοϊδομάτη, απολαμβάνοντας ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον από ζωντανά στοιχεία σπάνιας πανίδας και χλωρίδας.

Επισκεφθείτε τους πέτρινους πύργους από τη θέση Οξιά, από όπου η θεά της χαράδρας του Αώου είναι εξαιρετική, τη Μονή της Αγίας Παρασκευής, τον αρχαιολογικό χώρο στο Γενίτσαρη. Στο χωριό επίσης λειτουργεί Οικοκυρική Σχολή. Επίσης, κατά τη συνήθεια της περιοχής, όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, στο χωριό υπάρχει μια πέτρινη σκάλα που οδηγεί στη Βίτσα.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP