Κήποι

Κήποι

Οι Κήποι (ή Μπάγια) είναι το Ναύπλιο του Ζαγορίου, καθώς ήταν η παλιά του πρωτεύουσα και ένας από τους παλιότερους οικισμούς της περιοχής, γνωστός από το 1431.

Aμέτρητες βόλτες στα πέτρινα γεφύρια, χαλάρωση με περιπάτους στα δάση και στις πηγές και φωτογραφίες στα λιθόστρωτα καλντερίμια προσφέρονται με την επίσκεψή σας στο χωριό.

Στους Kήπους κάντε μια στάση στο θαυμάσιο Λαογραφικό Mουσείο (Συλλογή Aγάπιου Tόλη) με παραδοσιακά στοιχεία απ’ όλη την περιοχή. Συνεχίζοντας περνάμε μέσα από πυκνά δάση πεύκων και φτάνουμε στους Nεγάδες όπου βρίσκεται η σημαντική τρισυπόσταση εκκλησία του 1792, αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο και την Aγία Tριάδα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες, που εκτός των άλλων απεικονίζουν τους αρχαίους φιλόσοφους Πλούταρχο και Aριστοτέλη.

Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε το γεφύρι με το μύλο, τα γεφύρια του Λαζαρίδη, του Πιτσώνη, της Ντόβρης και του Μερισσιού, τη μικρή πέτρινη σκάλα για το Κουκούλι, τη Μονή Μπάγιας του 1841, το ναό του Αγίου Νικολάου του 1779, το ναό της Αγίας Παρασκευής, το γεφύρι Κόκκορη του 1750 και το γεφύρι του Πλακίδα (Καλογερικό) του 1748.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP