Κήποι

Κήποι

Παλιά του πρωτεύουσα και ένας από τους παλιότερους οικισμούς του Κεντρικού Ζαγορίου, με τα πιο όμορφα γεφύρια. Οι Κήποι –ή αλλιώς Μπάγια- οικισμός γνωστός από το 1431, βρίσκεται 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Οι Κήποι βρίσκονται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου.

Απολαύστε αμέτρητες βόλτες στα πέτρινα γεφύρια, χαλάρωση με περιπάτους στα δάση και στις πηγές και φωτογραφίες στα λιθόστρωτα καλντερίμια προσφέρονται με την επίσκεψή σας στο χωριό.

Στο χωριό των περίπου 70 κατοίκων θα δείτε πέτρινες βρύσες και καλντερίμια, ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι στο προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς και το λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης», με παραδοσιακά στοιχεία απ’ όλη την περιοχή, όπως οικιακά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος άλλων λαογραφικών εκθεμάτων.

Κοντά στους Κήπους βρίσκονται τα πιο όμορφα γεφύρια του Ζαγορίου, όπως του Κοντοδήμου στην είσοδο του χωριού, σε απόσταση περιπάτου το φημισμένο γεφύρι του Κόκκορη (ή Νούτσου), που χτίστηκε το 1750, και το τρίτοξο Καλογερικό του 1748, γνωστό και ως «κινούμενη κάμπια».

Συνεχίζοντας την περιήγηση, θα περάσετε μέσα από πυκνά δάση πεύκων και θα φτάσετε στους Nεγάδες, όπου βρίσκεται η σημαντική τρισυπόσταση εκκλησία του 1792, αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο και την Aγία Tριάδα, με θαυμάσιες τοιχογραφίες, που εκτός των άλλων απεικονίζουν τους αρχαίους φιλόσοφους Πλούταρχο και Aριστοτέλη.

Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κήπους στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το Δίλοφο είναι δύο ιδιαίτερα γοητευτικά και ήσυχα χωριά που διατηρούν την αύρα παλαιότερων εποχών.

Οι δεινοί περιπατητές κατευθυνθείτε προς το Φαράγγι του Βίκου για μια ολοήμερη απόδραση, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε και με άλλες δράσεις, όπως η συλλογή μανιταριών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606           (+30) 2656 031515                 (+30) 2656 041111

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP