Καπέσοβο

Καπέσοβο

Το Καπέσοβο, σε υψόμετρο 1.100 μ, αποτελεί το γενέθλιο τόπο των Καπεσοβίτων ζωγράφων ή Μπογάδων όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, αλλά και πολλών μεγάλων ανδρών όπως ο Ιωάννης Καραμεσίνης, ο γιος του Αλέξης Νούτσος, οι συνεργάτες του Αλή Πασά των Iωαννίνων και άλλοι. Οι ζωγράφοι από το Καπέσοβο είναι γνωστοί για τις θαυμαστές αγιογραφίες τους σε πολλές εκκλησίες της Ηπείρου κατά τον 18ο και 19ο αι.

Πανέμορφο και παραδοσιακό χωριό, το Καπέσοβο έχει πολλές ομορφιές. Δίπλα στο Βραδέτο, ενώνεται μαζί του με τη Σκάλα Βραδέτου, ένα από τα ωραιότερα πλακόστρωτα της περιοχής. Από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα είναι η Πασχάλειος σχολή με τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, ο Ναός του Αγίου Νικολάου του 1793, ο ναός κοιμήσεως Θεοτόκου του 18ου αιώνα και το λαογραφικό μουσείο. Εξω από το χωριό έχουν ανακαλυφθεί ίχνη αρχαίου τείχους, πράγμα που μαρτυρεί την ιστορία του.

Το Καπέσοβο απέχει 43 χλμ. από τα Γιάννενα και βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση στην άκρη της Μεσαριάς, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα μεγάλα πέτρινα σπίτια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1793). Επίσης, στο Καπέσοβο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο (Πασχάλειος Σχολή) και το Πολιτιστικό Κέντρο. Μην ξεχάσετε να περάσετε και από «Στέρνα», ένα μικρό μαγαζάκι που σερβίρεται καφές και χειροποίητο γλυκό κουταλιού και στο οποίο μπορείτε να αγοράσετε βότανα που μαζεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες από το βουνό.

Επίσκεφτείτε τις εξοχές γύρω από το χωριό και απολαύστε την πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου. Ανάβαση στην κορυφή της Τύμφης. Πεζοπορία στη Δρακολίμνη και στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη. Ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4x4 στα γύρω χωριά και στις ορεινές διαδρομές της περιοχής. Ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Βοϊδομάτη. Αιωροπτερισμός πάνω από τη χαράδρα του Βίκου.

Σε υψόμετρο 1.100 μ., ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρχοντικά του -μεταξύ των οποίων και η Πασχάλειος Σχολή με τα σπάνια βιβλία και το λαογραφικό της μουσείο (στα εκθέματα θα βρείτε και ένα από τα τέσσερα αυθεντικά αντίτυπα της Xάρτας του Pήγα Bελεστινλή).

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP