Ελαφότοπος

Ελαφότοπος

Το χωριό Ελαφότοπος (ή Τσερβάρι) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στον ορεινό όγκο της Γκαμήλας και απέχει μόλις 45 από την πόλη των Iωαννίνων. Παλαιότερα αποτελούνταν από δυο οικισμούς: το μικρό Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1150 μ.Χ. και το μεγάλο Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1200 μ.Χ.

Στα 1538 με απόφαση της Πύλης συνενώθηκαν σε μια κοινότητα, την κοινότητα Τσερβαρίου που το 1928 μετονομάστηκε σε Ελαφότοπος. Το 1856 είχε 1330 κατοίκους, περισσότερους από όλα τα χωριά.

Το παλιό όνομα Τσερβάρι προέρχεται από το αρομουνικό terbu που σημαίνει ελάφι (στα λατινικά cervus=ελάφι) και την αρομουνική και ρουμανική περιεκτική κατάληξη –arie, η οποία συνάπτεται ιδιαίτερα με θέματα λέξεων που δηλώνουν ζώα, πιθανότατα σημαίνει ότι στα παλιά χρόνια πρέπει να ζούσαν πολλά ελάφια στην περιοχή.

Η πρόσβαση είναι δυνατή με κάθε είδους όχημα, μιας και οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι ασφαλτοστρωμένοι και σε καλή κατάσταση.

Περιηγηθείτε στα πέτρινα γκαλντερίμια του χωριού για να θαυμάσετε τα πανέμορφα αρχοντικά και τις πολλές Εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό.

Στους πρόποδες του λόφου «Κονίσματα», βρέθηκαν τέσσερις κιβωτιόσχημοι τάφοι με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά που δείχνουν πολιτιστικά στοιχεία από τον Μυκηναϊκό νότο. Ήταν ορθογώνιοι , κατασκευασμένοι από όρθιες πλάκες ασβεστόλιθου και με όμοιες πλάκες στρωμένες στο δάπεδο. Εκτός από έναν , όλοι βρέθηκαν ακάλυπτοι και ανασκαμμένοι. Τα κτερίσματα μαρτυρούν ταφή ατόμων διαφορετικής ηλικίας και ίσως διαφορετικού φύλου.

Επίσης, στα βορειοδυτικά του χωριού σώζεται οχυρωμένος οικισμός που έχει χρονολογηθεί γύρω στο 300 π.Χ. και πρόκειται πιθανώς για κτηνοτροφικό οικισμό των Μολοσσών.

-Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο Ελαφότοπου στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Παρουσιάζει τα χρηστικά εργαλεία των χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων, λαϊκών και αστικών, σε χωριστές βιτρίνες (με την μορφή οργανωμένων εργαστηρίων), ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη και ξεχωριστή εικόνα των επαγγελμάτων αυτών. Μέχρι στιγμής εκτίθενται χρηστικά εργαλεία 19 παραδοσιακών επαγγελμάτων σε δύο αίθουσες συνολικής επιφανείας 90 τετρ.μ., ενώ φιλοξενεί στις αποθήκες του εργαλειακό εξοπλισμό των υπολοίπων 23 επαγγελμάτων ο οποίος δεν εκτίθεται λόγω ελλείψεων καταλλήλων χώρων.

Το σύνολο των εκτεθειμένων αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1800 είναι 1.000 και των αποθηκευμένων 3.000 και προέρχεται από δωρεές και αγορές.

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP