Ελαφότοπος

Ελαφότοπος

Ένα από τα παραδοσιακά χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1150 μέτρων στον ορεινό όγκο της Γκαμήλας. Το χωριό Ελαφότοπος -ή αλλιώς Τσερβάρι- μόλις 45 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Περιηγηθείτε στα πέτρινα γκαλντερίμια του χωριού για να θαυμάσετε τα πανέμορφα αρχοντικά και τις πολλές Εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό.

Η πρόσβαση είναι δυνατή με κάθε είδους όχημα, μιας και οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό είναι ασφαλτοστρωμένοι και σε καλή κατάσταση.

Στους πρόποδες του λόφου «Κονίσματα», βρέθηκαν τέσσερις κιβωτιόσχημοι τάφοι με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά που δείχνουν πολιτιστικά στοιχεία από τον Μυκηναϊκό νότο. Ήταν ορθογώνιοι , κατασκευασμένοι από όρθιες πλάκες ασβεστόλιθου και με όμοιες πλάκες στρωμένες στο δάπεδο. Εκτός από έναν , όλοι βρέθηκαν ακάλυπτοι και ανασκαμμένοι. Τα κτερίσματα μαρτυρούν ταφή ατόμων διαφορετικής ηλικίας και ίσως διαφορετικού φύλου.

Επίσης, στα βορειοδυτικά του χωριού σώζεται οχυρωμένος οικισμός που έχει χρονολογηθεί γύρω στο 300 π.Χ. και πρόκειται πιθανώς για κτηνοτροφικό οικισμό των Μολοσσών.

Επισκεφθείτε το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, όπου στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Παρουσιάζει τα χρηστικά εργαλεία των χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων, λαϊκών και αστικών, σε χωριστές βιτρίνες (με την μορφή οργανωμένων εργαστηρίων), ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη και ξεχωριστή εικόνα των επαγγελμάτων αυτών.

Μέχρι στιγμής εκτίθενται χρηστικά εργαλεία 19 παραδοσιακών επαγγελμάτων σε δύο αίθουσες συνολικής επιφανείας 90 τ.μ, ενώ φιλοξενεί στις αποθήκες του εργαλειακό εξοπλισμό των υπολοίπων 23 επαγγελμάτων ο οποίος δεν εκτίθεται λόγω ελλείψεων καταλλήλων χώρων.

Το σύνολο των εκτεθειμένων αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1800 είναι 1.000 και των αποθηκευμένων 3.000 και προέρχεται από δωρεές και αγορές.

Παλαιότερα ο Ελαφότοπος αποτελούνταν από δυο οικισμούς το μικρό Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1150 μ.Χ. και το μεγάλο Τσερβάρι που κατοικήθηκε γύρω στα 1200 μ.Χ.

Στα 1538 με απόφαση της Πύλης συνενώθηκαν σε μια κοινότητα, την κοινότητα Τσερβαρίου που το 1928 μετονομάστηκε σε Ελαφότοπος. Το 1856 είχε 1330 κατοίκους, περισσότερους από όλα τα χωριά.

Το παλιό όνομα Τσερβάρι προέρχεται από το αρομουνικό terbu που σημαίνει ελάφι -στα λατινικά cervus=ελάφι- και την αρομουνική και ρουμανική περιεκτική κατάληξη –arie, η οποία συνάπτεται ιδιαίτερα με θέματα λέξεων που δηλώνουν ζώα, πιθανότατα σημαίνει ότι στα παλιά χρόνια πρέπει να ζούσαν πολλά ελάφια στην περιοχή.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300            (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2655 023111

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP