Βρυσοχώρι

Βρυσοχώρι

Ένα ορεινό βλαχόφωνο χωριό, χτισμένο σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και απέραντα δάση, που σήμερα αποτελούν πια μέρος του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Το Βρυσοχώρι απέχει 75 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων και 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κόνιτσας.

Το χωριό απλώνεται στη μικρή κοιλάδα του Αώου ποταμού και όλα τα σπίτια του έχουν φοβερή θέα στις απότομες πλαγιές της Γκαμήλας. Μάλιστα είναι ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά του Ζαγορίου αλλά και από τα ωραιότερα, αφού λόγω της θέσης του είναι ένα από τα υπέροχα μπαλκόνια της Ελλάδας.

Χαμηλότερα από το Βρυσοχώρι θα δείτε να απλώνονται απέραντα δάση από κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα και πανέμορφα αλπικά λιβάδια.

Η ονομασία του χωριού προήλθε λόγω του ότι τα βουνά δέχονται πολλά χιόνια και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βροχερό στην περιοχή, έτσι άφθονα νερά αναβλύζουν από τη γη σχηματίζοντας πηγές, ρυάκια, ρέματα, παραπόταμους και χείμαρρους που εκβάλλουν στον Αώο.

Το χωριό χάρη στα πολλά τρεχούμενα νερά, διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βοσκοτόπια, κήπους, οπωροφόρα δέντρα και καταπράσινα δάση. Διαθέτει τέλειο δίκτυο ύδρευσης από πλουσιότατες πηγές με άφθονα και πεντακάθαρα νερά.

Στην κεντρική πλατεία με το μεγάλο πλάτανο θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, κτισμένη το 1819.

Eπίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους του 1819, τη μονή Αγίας Τριάδας του 17ου αιώνα σε υψόμετρο σχεδόν 1000 μέτρων, καθώς και παραδοσιακές βρύσες και πέτρινα γεφύρια.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2656 041111

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP