Ασπράγγελοι

Ασπράγγελοι

Ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά χωριά της περιοχής βυθισμένο στο πράσινο. Οι Ασπράγγελοι -ή αλλιώς Ντοβρά από τη σλάβικη λέξη dobr-bra-bro, δηλαδή «ο καλός»- είναι χτισμένοι στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

Ένας τόπος μαγικός με την χαρακτηριστική ομορφιά και γραφικότητα των χωριών του Ζαγορίου και της Ηπείρου. Με μία «βαριά» ιστορία, που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά χωριά στο Κεντρικό Ζαγόρι, με την ταμπέλα στην είσοδο του χωριού να αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό».

Στους Ασπραγγέλους μπορείτε να δείτε το παλιό Μοναστήρι Δοβράς του 1600, τα Τείχη του Παλιού Οικισμού, παραδοσιακά σπίτια, ένα καμπαναριό του 1915 και το παλαιό μοναστήρι Δοβράς του 1600.

Πρώτη αναφορά για το χωριό γίνεται το 1380, ενώ τα τείχη που σώζονται κοντά στο χωριό μαρτυρούν την ύπαρξη οχυρωμένου κτηνοτροφικού οικισμού στην περιοχή.

Το 16ο και 17ο αιώνα αυξήθηκε σημαντικά, όταν οι γειτονικοί οικισμοί διαλύθηκαν. Τον 19ο αιώνα η Ντοβρά ήταν ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο κεφαλοχώρι, κατά πολλούς το πιο πλούσιο από τα Ζαγοροχώρια την εποχή αυτή.

Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων, οδήγησε τους Γερμανούς σε αντίποινα καίγοντας ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943 με απολογισμό 115 καμένα σπίτια και δύο νεκρούς. Μέχρι και σήμερα είναι ορατά τα σημάδια της καταστροφής.

Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό στέκεται αγέρωχο το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν όσο κανείς άλλος τα στρατεύματά μας το δύσκολο χειμώνα του ’40. Φορτωμένες με πυρομαχικά και ρούχα, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και υπο δυσμενέστατες συνθήκες, τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους φαντάρους στην πρώτη γραμμή.

Λιγο πιο κοντά στο χωριό, στον κάμπο της Ντοβράς, λειτουργεί το Κέντρο πληροφόρησης του Πάρκου της Βορείας Πίνδου, ενώ στις πλαγιές του χωριού υπάρχει πίστα ανεμοπτεριστών.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2653 360300           (+30) 2653 071606          (+30) 2656 031515                (+30) 2656 041111

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP