Ασπράγγελοι

Ασπράγγελοι

Οι Ασπράγγελοι (ή Ντοβρά) είναι ένα παραδοσιακό χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι βυθισμένο στο πράσινο...

Στους Ασπραγγέλους μπορείτε να δείτε το παλιό Μοναστήρι Δοβράς του 1600, τα Τείχη του Παλιού Οικισμού, παραδοσιακά σπίτια, ένα καμπαναριό του 1915 και το παλαιό μοναστήρι Δοβράς του 1600.

Το όνομα Ντοβρά προέρχεται από το σλαβικό επίθετο dobr-bra-bro που σημαίνει "ο καλός". Το χωριό πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ασπράγγελοι», το 1926.

Πρώτη αναφορά για το χωριό γίνεται το 1380 ενώ τα τείχη που σώζονται κοντά στο χωριό μαρτυρούν την ύπαρξη οχυρωμένου κτηνοτροφικού οικισμού στην περιοχή. Χτισμένο σε υψόμετρο 990 μέτρων, σήμερα αποτελεί την έδρα του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου.

Το 16ο και 17ο αιώνα αυξήθηκε σημαντικά, όταν οι γειτονικοί οικισμοί διαλύθηκαν. Τον 19ο αιώνα η Ντοβρά ήταν ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο κεφαλοχώρι, κατά πολλούς το πιο πλούσιο από τα Ζαγοροχώρια την εποχή αυτή.

Η αντιστασιακή δράση των κατοίκων, οδήγησε τους Γερμανούς σε αντίποινα καίγοντας ολοκληρωτικά το χωριό στις 15 Ιουλίου του 1943 με απολογισμό 115 καμένα σπίτια και 2 νεκρούς. Μέχρι και σήμερα είναι ορατά τα σημάδια της καταστροφής.

Περίπου ένα χιλιόμετρο πριν το χωριό στέκεται αγέρωχο το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ελάχιστος φόρος τιμής στις Ζαγορίσιες που βοήθησαν όσο κανείς άλλος τα στρατεύματά μας το δύσκολο χειμώνα του ’40. Φορτωμένες με πυρομαχικά και ρούχα, μέσα από δύσβατα μονοπάτια και υπο δυσμενέστατες συνθήκες, τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους φαντάρους στην πρώτη γραμμή.

Λιγο πιο κοντά στο χωριό, στον κάμπο της Ντοβράς, λειτουργεί το Κέντρο πληροφόρησης του Πάρκου της Βορείας Πίνδου, ενώ στις πλαγιές του χωριού υπάρχει πίστα ανεμοπτεριστών.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP