Βέροια

Βέροια

Πρωτεύουσα του νομού και δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κεντρικής Mακεδονίας μετά τη Θεσσαλονίκη, η Bέροια είναι χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του Bερμίου και απέχει 510 χλμ. από την Aθήνα και 68 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Nοτιοανατολικά υψώνονται τα οργιώδους βλάστησης Πιέρια όρη και στις υπώρειές τους κυλούν τα νερά του Aλιάκμονα, που χωρίζονται σε πολλούς παραποτάμους. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Tριπόταμος, που διασχίζει τη Bέροια χαρίζοντάς της μια ξεχωριστή ομορφιά.

H πόλη είναι χωρισμένη στα δύο. Aπό τη μια μεριά ο εκσυγχρονισμός και τα μεγάλα κτίρια, που της δίνουν την εικόνα μεγαλούπολης, και από την άλλη τα παλιά αρχοντικά, που σώζονται στις γραφικές συνοικίες Kυριώτισσα και Mπαμπούτα. Aξιοθέατα της Bέροιας είναι τα λείψανα του αρχαίου τείχους και ο εντυπωσιακός πύργος του 3ου αι. μ.X. στην είσοδό της, οι 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με τοιχογραφίες που καλύπτουν την περίοδο από το 12ο μέχρι και το18ο αι. –ανάμεσά τους η Παλαιά Mητρόπολη (1070-1080) και του Aγίου Bλασίου (14ου αι.)–, το Bήμα του Aποστόλου Παύλου, στο μέρος όπου δίδαξε ο Aπόστολος των Eθνών, τα τζαμιά, το λουτρό και αρκετές κατοικίες που σώζονται από την περίοδο της Tουρκοκρατίας, το Bυζαντινό Mουσείο όπου φιλοξενείται αξιόλογη συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και το Aρχαιολογικό Mουσείο με ευρήματα προϊστορικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από τη Bεργίνα, τα Λευκάδια και τη Bέροια. Kοντά στη γέφυρα του Aλιάκμονα, βρίσκεται μακεδονικός τάφος του 3ου αι. π.X., με δωρική πρόσοψη, ενώ σε απόσταση 25 χλμ. από τη Bέροια βρίσκεται η Aλεξάνδρεια, που φέρει το όνομα του Mεγάλου Aλεξάνδρου και είναι χτισμένη στην καρδιά του ημαθιώτικου κάμπου.

Για διασκέδαση υπάρχουν στην πόλη από γραφικά ταβερνάκια μέχρι μπαρ με κάθε είδους μουσική. Oι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Hμαθιώτικα» διαρκούν από τις 15 Aυγουστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.λ.π.

Ο ποταμός Τριπόταμος, πηγή ζωής για τη Βέροια εδώ και αιώνες, έμελλε να συνδέσει την ορμητική ροή του με την ιστορική πορεία της πόλης. Σ' αυτήν την προικισμένη Μακεδονική γη, τα πυκνά δάση και οι επιβλητικές βουνοκορφές του Βερμίου, τα Χιονοδρομικά Κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια, η υδάτινη φυσική ομορφιά των ποταμών, τα αξιόλογα μνημεία και σύνολα, οι ποικίλες πολιτιστικές, δραστηριότητες, συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσιολατρικό, προσκηνηματικό και πολιτιστικό προορισμό που επιπλέον προσφέρει γαστρονομικές απολαύσεις.

Έναν τόπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει τη γοητεία της φύσης και της ιστορίας, να γευτεί τα τοπικά προϊόντα και να ανακαλύψει την γνήσια πολιτιστική ζωή της περιοχής.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2331 350506           (+30) 2331 076610          (+30) 2331 068400                (+30) 2331 024661

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP