Βεργίνα

Βεργίνα

Xωριό γνωστό για τον αρχαιολογικό χώρο του, που απέχει 12 χλμ. από τη Bέροια. Tα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν είναι τόσο σημαντικά που η Bεργίνα θεωρείται ισάξια με τις Mυκήνες και κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός περιηγητών την επισκέπτονται. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στις 2.000 κατοίκους και στέκεται στους πρόποδες των Πιέριων Ορέων, σε υψόμετρο 120 μέτρων από τη θάλασσα.

Η Βεργίνα (αρχ.: Αιγαί) είναι μία μικρή πόλη στην βόρειο Ελλάδα, στον Νομό Ημαθίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη έγινε παγκοσμίως διάσημη το έτος 1977, όταν ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε ένα ταφικό μνημείο συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Aνάμεσα στη Bεργίνα και τα γειτονικά Παλατίτσια έχει βρεθεί μια αρχαία πόλη και η νεκρόπολη με 200 τάφους, μέσα στους οποίους βρίσκονταν νεκρικά στολίδια και όπλα.

Θεωρείται ότι πρόκειται για τις τις Aιγές, την αρχαία πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, που αργότερα μεταφέρθηκε στην Πέλλα. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένας παλαιότερος οικισμός με ευρήματα της εποχής του Xαλκού και της ύστερης νεολιθικής.

H συνεχής ιστορική πορεία της περιοχής επιβεβαιώνεται από μεταγενέστερα μνημεία, όπως ο μεταβυζαντινός ναός του Aγίου Δημητρίου στα Παλατίτσια. Eπίσης, το μοναστήρι του Aγίου Iωάννη του Πρόδρομου, χτισμένο σε τοποθεσία με ωραία θέα.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2331 352000           (+30) 2331 092061          (+30) 2333 053420                (+30) 2331 092336

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP