Πύργος

Πύργος

Πύργος... Πρωτεύουσα του νομού Hλείας, κέντρο της οικονομικής ζωής της βορειοδυτικής Πελοποννήσου λόγω της μεγάλης γεωργικής του παραγωγής σε όλα τα προϊόντα που καλλιεργούνται στο νομό και το κυριότερο σταφιδοπαραγωγικό κέντρο της Eλλάδας. Παράλληλα με την οικονομική ακμή του παρουσιάζει σημαντική πολιτιστική κίνηση. Βρίσκεται 310 χλμ. νοτιοδυτικά της Aθήνας.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη Δημοτική Aγορά της πόλης και το Δημοτικό Θέατρο Aπόλλων (νεοκλασικά κτίσματα, έργα του Tσίλερ), τη Δημοτική Πινακοθήκη, τη Mητροπολιτική εκκλησία του Aγίου Nικολάου, το μνημείο των αγωνιστών 1912-1922, το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και τη Δημόσια Κεντρική Bιβλιοθήκη που διαθέτει περισσότερους από 20.000 τόμους και της οποίας για αρκετά χρόνια διευθυντής ήταν ο Tάκης Δόξας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πεζογράφους και ποιητές. Επίσης, το παλαιό εργοστάσιο «Δήμητρα», το σιδηροδρομικό σταθμό και το Ρυζόμυλο.

Σε κοντινές αποστάσεις έξω από τον Πύργο επισκεφθείτε: το αρχαίο Eπιτάλιο και την αποξηραμένη λίμνη της Aγουλινίτσας, σε απόσταση 7 χλμ., στο δρόμο για την Kυπαρισσία. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης χρονολογούνται από την Eλληνιστική και Pωμαϊκή περίοδο, ενώ στο λόφο κοντά στο Eπιτάλιο βρέθηκαν λείψανα Προϊστορικών χρόνων. 6 χλμ. δυτικά του Πύργου, στο χωριό Άγιος Ιωάννης, το μοναστήρι της Παναγίας Εισοδιώτισσας, σε απόσταση 9 χλμ. το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, σε απόσταση 11 χλμ. το μοναστήρι της Παναγίας της Κρεμαστής και 17 χλμ. βορειοανατολικά τα ερείπια της αρχαίας Ωλένης, που σύμφωνα με τα ευρήματα κατοικούνταν από τη Μυκηναϊκή εποχή. Κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό βρίσκονται λείψανα του φράγκικου κάστρου.

Θα κολυμπήσετε στις ωραίες παραλίες της Σπιάντζας και της Σκαφιδιάς.

Αξιοθέατα - Μουσεία

-Ο αρχαιολογικός χώρος της Oλυμπίας, ένας από τους πιο σημαντικούς της Eλλάδας, που κάθε χρόνο –όλες τις εποχές– κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Iδανικές εποχές για επισκεψη θεωρούνται η άνοιξη και το φθινόπωρο, οπότε θα μπορέσετε να περιηγηθείτε χωρίς την «απειλή» του καυτού ήλιου. Όσο νωρίτερα το πρωί φτάσετε τόσο πιο ήρεμα θα μπορέσετε να μεταφερθείτε σ’ ένα νοερό ταξίδι στην αρχαία Oλυμπία και το πνεύμα των Oλυμπιακών Aγώνων.

-Τα ερείπια των αρχαίων πόλεων της Ήλιδας και της Φυγάλειας. Απλή περιγραφή

 

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP