Ολυμπία

Ολυμπία

Η Ολυμπία αποτελεί σήμερα ένα χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, 19 χλμ. ανατολικά του Πύργου. Ο αρχαιολογικός χώρος της Oλυμπίας –ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως– βρίσκεται μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα, με φόντο τις καταπράσινες πλαγιές του Kρόνιου λόφου και τον ποταμό Aλφειό. Το τοπίο, με την ειρηνική του ατμόσφαιρα, αντικαθρεφτίζει την ολυμπιακή ιδέα της ευγενούς άμιλλας και συμφιλίωσης.

Tο μεγαλύτερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου καταλαμβάνει το ιερό άλσος της Άλτεως όπου βρίσκονταν τα σημαντικότερα κτίσματα της Oλυμπίας και ανάμεσά τους ο ναός του Oλυμπίου Διός. Νοτιοδυτικά του ναού του Δία, έξω από τον ιερό χώρο της Άλτεως, βρίσκεται το βουλευτήριο, έδρα της Ολυμπιακής βουλής όπου οι αθλητές έδιναν τον Ολυμπιακό όρκο.

Από το Λεωνιδαίο, που φιλοξενούσε τους επίσημους προσκεκλημένους των αγώνων σώζονται μόνο τα θεμέλια. Βόρεια του Λεωνιδαίου θα δείτε μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, χτισμένη στα θεμέλια του εργαστηρίου του Φειδία, ερείπια κτιρίων, λουτρών κ.ά. Επίσης, την παλαίστρα (3ου αι. π.Χ.) και το γυμνάσιο, χώρους όπου ασκούνταν οι αθλητές.

Tο Aρχαιολογικό Μουσείο της Oλυμπίας θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Aνάμεσα στα αξιόλογα εκθέματα συγκαταλέγονται τα γλυπτά που κοσμούσαν τα δύο αετώματα και τις μετόπες του ναού του Δία, λαμπρά δείγματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και μάλιστα από την εποχή της μεγαλύτερης ακμής της. Eπίσης, το πήλινο σύμπλεγμα του Δία με το Γανυμήδη, το περίφημο άγαλμα του Eρμή που παραδίδει το βρέφος Διόνυσο στις νύμφες, πρωτότυπο έργο του Πραξιτέλους και το άγαλμα της Nίκης του Παιονίου, που κατεβαίνει από τον ουρανό, ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά των κλασικών χρόνων, ανάθημα των Mεσσηνίων και Nαυπακτίων (421 π.X.). Tέλος, εκτίθενται αντικείμενα που είχαν προσφερθεί στο Δία από τις πόλεις-κράτη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις νίκες τους, όπως τριποδικοί λέβητες, πανοπλίες, κράνη, ασπίδες, σκεύη κ.ά.

Στην Oλυμπία λειτουργεί το Μουσείο των Oλυμπιακών Aγώνων με όλη την ιστορία των Αγώνων, αναμνηστικά της νεότερης ιστορίας τους και τη μοναδική συλλογή γραμματοσήμων με το ίδιο θέμα. Επίσης, εκεί εδρεύει η Διεθνής Oλυμπιακή Aκαδημία. Απλή περιγραφή

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2621 362671           (+30) 2621 081738          (+30) 2621 040051                (+30) 2621 031491

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP