Θέρμα

Θέρμα

Η βασική λουτρόπολη της Ικαρίας όπου βρίσκονται εκεί πέντε από τις κυριότερες ιαματικές πηγές του νησιού, προσελκύοντας κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες.

Το χωριό Θέρμα βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Κήρυκου και διαθέτει τις γνωστές από την αρχαιότητα ζεστές, ραδιούχες, μεταλλικές και θεραπευτικές πηγές, που έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη, χάρη στη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο οικισμό, με ένα μικρό λιμανάκι όπου αράζουν καΪκάκια, τα οποία συνδέουν τον Άγιο Κήρυκο με τα Θέρμα και εκτελούν συνεχή δρομολόγια κυρίως τους θερινούς μήνες.

Δίπλα από το μικρό λιμανάκι, απλώνεται η παραλία του χωριού με χρυσαφένια ψιλή άμμο και πίσω της όλες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες του χωριού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τοπικές λιχουδιές.

Στο δυτικό άκρο του χωριού βρίσκεται η σπηλιά, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στις υπερσύγχρονες πισίνες και να απολαύσει χαμάμ.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, ακολουθήστε το μονοπάτι από το χωριό Θέρμα στην παραλία Νεάλια, μέσω του βουνού Λουμακιά και να ανακαλύψετε τα ερείπια της αρχαίας ιαματικά λουτρά, αλλά μπορείτε επίσης να περπατήσετε μέχρι την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Θέρμα.

Τα Θέρμα, η δεύτερη πόλη της αρχαίας Ικαρίας, ήταν χτισμένη στη νότια υπήνεμη ακτή του νησιού, στους πρόποδες της οροσειράς Πράμνος με τις απότομες βουνοκορφές που απομονώνουν με το ύψος τους το νότιο τμήμα του νησιού από την Οινόη, στη βόρεια πλευρά.

Καθώς η ακτή δεν βλέπει νοτιοανατολικά προς τα μικρασιατικά παράλια, στην περιοχή όπου βρισκόταν άλλοτε η αρχαία Μίλητος, ίσως είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι σε αυτό ή άλλο γειτονικό σημείο διάλεξαν οι Μιλήσιοι να αποβιβαστούν και να ιδρύσουν την πρώτη "επίσημη" ελληνική αποικία στην Ικαρία.

Τα Θέρμα διέθεταν και ακρόπολη, που ήταν χτισμένη σε ύψωμα πάνω από την αρχαία πόλη. Στην περίμετρο αυτού του υψώματος που βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού χωριού Καταφύγι, βλέπει κανείς ότι έχει απομείνει από το καλοκτισμένο τείχος της ακρόπολης των κλασικών χρόνων, καθώς και τα λείψανα μιας υδατοδεξαμενής που εφάπτεται στα θεμέλια του τείχους.

Στην ανατολική πλευρά της ακρόπολης ήταν ο χώρος ταφής των νεκρών και πράγματι εκεί έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ.

Ανάμεσα στα ευρήματα του νεκροταφείου, χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό είναι μια εντυπωσιακή μαρμάρινη στήλη που χρονολογείται στο πρώτο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ., δηλαδή την εποχή που τα Θέρμα ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας.

Η στήλη βρέθηκε τυχαία το 1933 από εργάτες, όταν έσκαβαν θεμέλια για να κτίσουν το σχολείο του χωριού και καθώς τότε δεν υπήρχε μουσείο στην Ικαρία, την φύλαξαν για πάρα πολλά χρόνια σε αίθουσα του σχολείου.

 

Σήμερα εκτίθεται στο κοινό στο Μουσείο του Αγίου Κηρύκου, αλλά και στο Καταφύγι στον προθάλαμο του σχολείου μπορεί να δει κανείς ένα αρκετά πιστό αντίγραφο.

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2275 350401           (+30) 2275 022222          (+30) 2275 022607                (+30) 2275 350201

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP