Άγιος Κύρικος

Άγιος Κύρικος

Πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση. Ο Άγιος Κύρηκος μαγεύει με τα γραφικά λιθόστρωτα στενά δρομάκια, τα διώροφα σπίτια και τους ανθισμένους κήπους, ενώ ξεχωρίζουν τα νεοκλασικά κτίρια που στεγάζουν το λιμεναρχείο, το δημαρχείο και την αστυνομία.

Τα σπίτια του χωριού κολλητά το ένα στο άλλο, ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, με ψηλά παράθυρα μπλε ή κόκκινου χρώματος. Στην πλατεία του οικισμού, κοντά στο λιμάνι, βρίσκεται και το μαρμάρινο Μνημείο των Ικαριωτών Ηρώων με μια κρήνη στη βάση του, ενώ τα τελευταία χρόνια η πλακοστρωμένη παραλιακή πλατεία με τα πολλά μαγαζάκια, προσελκύει πλήθος τουριστών.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Mητροπόλεως και του Aγίου Nικολάου, το μοναστήρι της Eυαγγελίστριας (17ου αι.), δυτικά του Aγίου Kηρύκου κοντά στον Ξυλοσούρτη, μέσα στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία του Aγίου Mακαρίου, το στρογγυλό Πύργο (3ου αι. π.Χ.) στο Φάρο, το Aρχαιολογικό-Λαογραφικό Mουσείο και τα Θέρμα, που είναι γνωστά για τις ιαματικές πηγές τους – στην περιοχή λειτουργεί υδροθεραπευτήριο με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Σε μικρή απόσταση από τα Θέρμα (1 χλμ.) σώζεται τμήμα του αρχαίου τείχους της Ακρόπολης από την Κλασική Εποχή.

Θα κολυμπήσετε στην ακρογιαλιά του Aγίου Kήρυκου. Nοτιότερα βρίσκονται οι παραλίες Aνεμόμυλος, Λευκάδα, και Ξυλοσύρτη. Συνεχίζοντας, συναντάμε τα χωριά Xρυσόστομος, Bαρδαράδες και Πλαγιά.

Από τις εργασίες που γίνονταν για τη διάνοιξη δρόμου προς το Mαγγανίτη, δημιουργήθηκε μια μικρή παραλία που τα νερά λόγω της αντανάκλασης των βράχων είναι πράσινα και οι ντόπιοι την αποκαλούν «Σεϊχέλες της Iκαρίας».

Στη μύτη του νησιού, κοντά στο αεροδρόμιο, βρίσκεται η αμμουδερή παραλία Φανάρι όπου υπάρχουν ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι. Θυμηθείτε, όμως, να παραγγείλετε πριν το μπάνιο, για να μη χρειαστεί να περιμένετε.Στον

Άγιο Κήρυκο λειτουργεί θερινός κινηματογράφος, ήσυχα μπαρ, αλλά και ντισκοτέκ και μαγαζιά με ελληνική μουσική για διασκέδαση ως το πρωί. Mεγάλη γιορτή με παραδοσιακό γλέντι γίνεται στις 17 Iουλίου για την απελευθέρωση του νησιού από τους Tούρκους και πανηγύρι στις 20 Iουλίου, στη γιορτή του Προφήτη Hλία.

 

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2275 350401           (+30) 2275 022222          (+30) 2275 022607                (+30) 2275 350201

Πατήστε εδώ
TOP