Ζαρός

Ζαρός

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζαρού φιλοξενεί, ιδιαίτερης αξίας φυσικών τόπων άγριας πανίδας και χλωρίδας και παράλληλα παρουσιάζει εξαιρετικού ενδιαφέροντος ανθρωπογενή και πολιτιστικά στοιχεία με διαχρονικότητα που καλύπτει ίχνη εγκαταστάσεων από την Υστερομινωϊκή περίοδο έως και σήμερα. Οι φυσικές και πολιτιστικές αυτές καταλληλότητες αποτελούν τη βάση για μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Ο Ζαρός στα πλαίσια των σχεδιασμών της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη ήπιων – εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θεωρείται κομβικό σημείο σε σχέση με τη συμπληρωματικότητα που προσθέτει, λόγω της γειτνίασης με τις αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου και της Δυτικής Μεσσαράς.

Ο Δήμος Ζαρού είναι ένας κατεξοχήν ορεινός Δήμος, βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη με μέσο υψόμετρο 500 μ. και συνορεύει βόρεια με το Δήμο Ανωγείων, ανατολικά με το Δήμο Ρούβα, νότια με το Δήμο Μοιρών και δυτικά με το Δήμο Τυμπακίου. Έδρα του είναι η ιστορική κωμόπολη Ζαρός.

Η συνεχής κατοίκηση του Ζαρού από την αρχαιότητα στηρίχτηκε στην ύπαρξη μεγάλων πηγών με άφθονα νερά από όπου πήρε και το όνομα του: Ζα + ρους = πολύ ροή. Απέχει 45 χλμ. από τη πόλη του Ηρακλείου, με το οποίο συνδέεται μέσω της επαρχιακής οδού Ηρακλείου - Αγίας Βαρβάρας - Ζαρού - Καμαρών.

Αποτελείται από τα χωριά : Ζαρός, Βορίζια, Μορόνι, Μάκρες, Παναγιά, Λαλουμά και τους ακατοίκητους οικισμούς: Νέα Βορίζια, Κούρτες, Φαρί, Παλιάμα, Καλαθιανά και Μεσήσκλι που βρίσκονται γύρω από την έδρα του Δήμου και σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ.. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 72.000 στρέμματα από τα οποία τα 41.500 χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις, διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα δασικά συμπλέγματα (πρίνους, πεύκα και κυπαρίσσια) της Κρήτης.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ζαρού, που χαρακτηρίζονται από τις φυσικές, ανθρωπογενείς και πολιτισμικές καταλληλότητες, αναδεικνύουν την ελκυστικότητα της περιοχής και αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη πολιτιστικού-φυσιολατρικού τουρισμού.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2810 399399           (+30) 2810 274000          (+30) 2813 407000                (+30) 2810 719100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP