Βιάννος - Ψαρή Φοράδα

Βιάννος - Ψαρή Φοράδα

H Ψαρή Φοράδα είναι παραθεριστικός οικισμός, με 98 κατοίκους, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Ηρακλείου. Προέκτασή της αποτελεί το παραλιακό χωριό Σιδωνία. Πολύ κοντά στο τελευταίο βρίσκεται ο οικισμός Τέρτσα. Στην περιοχή καλλιεργούνται μπανάνες, οπωροκηπευτικά και ντομάτα.

Η Σιδωνία έχει 321 κατοίκους. Απέχουν 88 χλμ. νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο. Εκεί βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Η παραλία Ψαρή Φοράδα έχει παχιά σκούρα άμμο και αρκετά αρμυρίκια.

Η παράλια αυτή ζώνη διακόπτεται στο μέσο της από συγκροτήματα λόφων κι έτσι η όλη επιφάνεια της πεδινής έκτασης χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα τμήμα αποτελεί ο κάμπος της Ψαρής Φοράδας και το άλλο ο κάμπος του Φαφλάγκου. Ο μεγαλύτερος από τους ενδιάμεσους λόφους σχηματίζει ένα μικρό οροπέδιο, που η έκταση του υπερβαίνει τα 500 στρέμματα και ονομάζεται "Τσιτσίνα".

Ο κάμπος της Ψαρής Φοράδας διασχίζεται από ένα χείμαρρο, ο οποίος μόνο το χειμώνα και σε περίοδο βροχών φέρνει τα νερά του μέχρι τη θάλασσα. Αντίθετα, ο κάμπος του Φαφλάγκου διασχίζεται από τον Μπλαβάρη ποταμό, του οποίου τα νερά έφταναν μέχρι το τέλος της άνοιξης στη θάλασσα, κυρίως τα πιο παλιά χρόνια, που η ανομβρία δεν ήταν έντονη.

Πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που την κατατάσσουν στις πλέον προνομιούχες περιοχές, καθώς το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργούν στην καρδιά του χειμώνα υπαίθριες ντομάτες με περίοδο συγκομιδής από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Τη θερινή περίοδο είναι το πλέον απάνεμο μέρος, καθώς είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σου διαταράξουν τις διακοπές τα καλοκαιρινά μελτέμια.

Περνώντας από το χωριό Καλάμι και αφού έχεις πλέον διανύσει το ήμισυ της απόστασης, αντικρίζοντας τον κάμπο της Ψαρής Φοράδας, όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι, διακρίνεται ο οικισμός πνιγμένος στο πράσινο της ελιάς και το γαλάζιο της θάλασσας.

Φθάνοντας στην πλατεία του χωριού με τα καφενεδάκια στη σειρά μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το αναψυκτικό σου κάτω από τον παχύ ίσκιο που σου προσφέρουν τα αρμυρίκια, με την αμμουδιά να μπερδεύεται στα ποδιά σου, ξεχνώντας από την πρώτη στιγμή την κοπιαστική διαδρομή που διάνυσες μέχρι να φθάσεις.

Είναι όλα αφημένα στους δικούς τους ρυθμούς μακριά από τον θόρυβο των μεγάλων τουριστικών προορισμών και δεν χρειάζεται παρά ελάχιστος χρόνος για να νοιώσεις την ζεστασιά της φιλοξενίας που με μοναδικό τρόπο συναντάς ίσως ελάχιστες φορές στη ζωή σου.

Στον απάνεμο όρμο, με το Ψαροχάρακο, (Ψαρό Χαράκι), το μικρό αυτό νησάκι της ανατολικής πλευράς, με τις πολλές οριζόντιες ραβδώσεις, αψευδής μάρτυρας των γεωλογικών μεταβολών που έγιναν στη διαδρομή των αιώνων, καθώς κάθε γραμμή στο βράχο αποτυπώνει μεγάλες χρονικές περιόδους από την ιστορία του φλοιού της γης.

Η μοναδική παραλία της Ψαρής Φοράδας από το "Θιόφιλο" με το "Ψαροχάρακο" έως την "Σεντόνα" με την γκρίζα αμμουδιά της, είναι ένα πραγματικό στολίδι με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας και αποτελεί το σημείο αναφοράς του τόπου.

Η φημισμένη παραλία της Ψαρής Φοράδας έχει τη δική της ιστορία, ευτυχώς όμως που οι κάτοικοι του οικισμού, σε άλλες εποχές όπου κανένας δεν μιλούσε για το περιβάλλον, πρωτοστάτησαν και την προστάτευσαν τόσο οπό τις παράνομες αμμοληψίες όσο και από τις όποιες παρεμβάσεις, δίνοντας σε όλους εμάς τη δυνατότητα να την απολαμβάνουμε σήμερα.

Η πανδαισία των χρωμάτων που γεμίζουν τον ουρανό, συνθέτουν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Ψαρής, με το ήλιο να χάνεται σιγά σιγά στα νερά του νοτίου Κρητικού πελάγους, αφήνοντας στη θέση του, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να σεργιανίζει στα κύματα, παρασύροντας κάθε σου σκέψη και συναίσθημα στο δικό του νυχτερινό μονοπάτι.

Κάθε βράδυ η πλατεία μεταμορφώνεται, τα καφενεία γεμίζουν με κόσμο κάθε ηλικίας και ο βραδινός περίπατος στην παραλία επισφραγίζει τη διαδρομή μιας ημέρας. Έτσι ήρεμα περνούν οι ημέρες θαρρείς και σταμάτησε ο χρόνος, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις για να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, μαζί με την επιθυμία το επόμενο σαββατοκύριακο, την επόμενη χρονιά να επιστρέψεις στη Σιδωνία, αφού πάντοτε οι στιγμές που έζησες θα σε ακολουθούν στη σκέψη και στις αφηγήσεις σου.

Κάθε χρόνο κατά τον μήνα Αύγουστο, πραγματοποιείται εδώ ένα από τα καλύτερα beach party του νησιού, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, από όλη την Κρήτη και όχι μόνο.

Από διοικητική άποψη ο οικισμός της Ψαρής Φοράδας, όπως και η Σιδωνία υπάγονται στο δημοτικό διαμέρισμα Καλαμίου του δήμου Βιάννου.

Η Ψαρή Φοράδα είναι χτισμένη στις ακτές του Λιβυκού πελάγους κοντά στο Μύρτο και στην Ιεράπετρα. Αξιοθέατο είναι ο ναός της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας, που θυμίζει ότι η Ψαρή Φοράδα είναι απάνεμο λιμάνι.

Στην Ψαρή Φοράδα υπάρχουν μεταξύ άλλων, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, φαρμακείο, εστιατόρια, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αξιόλογη είναι η παραλία της Σιδωνίας.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2810 399399           (+30) 2810 274010          (+30) 2813 407000                (+30) 2810 719100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP