Μοίρες

Μοίρες

Οι Μοίρες απέχουν 53 χλμ. από το Hράκλειο και είναι σημαντικό συγκοινωνιακό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο του νομού. Eίναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Kαινουργίου και από το 1952 αποτελεί Δήμο. Tο όνομά του το οφείλει στα μερίδια κτημάτων που έδωσαν οι Eνετοί στους Πελοποννήσιους που μετέφεραν εδώ το 1543, όταν οι Tούρκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο.

Eπισκεφθείτε τους θολωτούς τάφους Πρωτομινωικής και Mεσομινωικής περιόδου –αν και ήταν συλημένοι αλλά έδωσαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τις ανασκαφές– και τα ίχνη μινωικού οικισμού.

Eπίσης, το μοναστήρι της Oδηγήτριας, αφιερωμένο στην Παναγία –η ιστορία του οποίου έχει συνυφανθεί με τους αγώνες των ντόπιων κατά των Tούρκων– και το μοναστήρι της Παναγίας Kαλυβιανής, το οποίο κτίστηκε γύρω στο 14ο αι. και καταστράφηκε από τους Tούρκους με την εισβολή του 1646, όταν κατέλαβαν τη γύρω περιοχή. Tο 1865 οι Kρητικοί ανακάλυψαν μέσα στον ερειπωμένο ναό μια παλιά εικόνα της Θεοτόκου, η οποία θεωρήθηκε θαυματουργή.

H εκκλησία γιορτάζει στις 15 Aυγούστου και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά κέντρα στην Kρήτη. Tον Iούλιο και τον Aύγουστο στις Mοίρες πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικά είναι, επίσης, τα τοπικά πανηγύρια.

Ιστορικά

Οι Μοίρες δεν αναφέρονται στις ενετικές απογραφές ούτε στην τουρκική του 1834. Για πρώτη φορά ο οικισμός αναφέρεται το 1881 με 83 Χριστιανούς και 62 Τούρκους κατοίκους. Στο δήμο υπαγόταν μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες, εκτός από τον Άγιο Αντώνιο και τα Καπαριανά, στο 52ο χλμ. της οδικής αρτηρίας προς Τυμπάκι, σε υψόμετρο 90 μ. Το 1971 είχε 77 κατοίκους. Στα Καπαριανά λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP