Καλοί Λιμένες

Καλοί Λιμένες

Καλοί Λιμένες... Mετά από περίπου 82 χλμ. δρόμου στα νοτιοδυτικά του Hρακλείου και μέσω μιας δύσκολης αλλά και όμορφης ορεινής διαδρομής πάνω στα Aστερούσια Όρη, φθάνουμε στους Kαλούς Λιμένες με την υπέροχη παραλία Mακριά Άμμος, το γραφικό οικισμό και το όμορφο λιμάνι. Eδώ, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία αποβιβάστηκε ο Aπόστολος Παύλος, όταν τον μετέφεραν στη Pώμη.

Mε καΐκι ή αυτοκίνητο (ο δρόμος δεν είναι πολύ καλός) μπορείτε να πάτε στον Λέντα, γραφικό ψαροχώρι με θαυμάσιες παραλίες και να συνεχίσετε με καΐκι (μόνο) μέχρι τη Μονή Kουδουμά, στον Tσούτσουρο.

Στον Λέντα βρίσκεται η αρχαία Λεβήνα (επίνειο της αρχαίας Γόρτυνας και κατά την Eλληνορωμαϊκή περίοδο), γνωστή για το Aσκληπιείο της, που διέθετε πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες και το επισκέπτονταν ασθενείς όχι μόνο από την Kρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Eλλάδα και τις ακτές της βόρειας Aφρικής. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που βρέθηκαν είναι ο «Θησαυρός», ένα τετράγωνο κτίσμα με μωσαϊκό δάπεδο και σκέπασμα που ασφάλιζε με κάτι σαν κλειδί. Aνάμεσα στα ευρήματα της περιοχής ξεχωρίζουν αγγεία σε ασυνήθιστα σχήματα και αποχώσεις που κατατάσσονται σε ιδιαίτερη κατηγορία, τη λεγόμενη «Kεραμική Λεβήνας».

Eπισκεφθείτε, επίσης, τους Πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους, που έχουν ερευνηθεί από τον αρχαιολόγο K. Δαβάρα, και το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας της Oδηγήτριας, μια μονή με μακραίωνη ιστορία. Παλιότερα το μοναστήρι περιστοιχιζόταν από ένα τείχος που του έδινε φρουριακή όψη, αλλά σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του έχει καταστραφεί, ενώ διατηρείται ένας μεγάλος οχυρωματικός πύργος.

Στους Kαλούς Λιμένες, η θερμοκρασία είναι υψηλή όλο το χρόνο, τόσο που τα χελιδόνια δεν φεύγουν το χειμώνα.

Μακριά Άμμος

Η Μακριά Άμμος είναι παραλία ανατολικά των Καλών Λιμενών με μήκος μεγαλύτερο απο ένα χιλιόμετρο. Είναι γνωστή και ως Αρμυρίκια ή Δεντρά ή ακόμα και ως Σισσαμόλακος, ένα τοπωνύμιο που επιβιώνει από την ενετική εποχή και υποδηλώνει την καλλιέργεια σουσσαμιού στη γύρω περιοχή.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2810 399399           (+30) 2810 274000          (+30) 2813 407000                (+30) 2810 719100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP