Ηράκλειο

Ηράκλειο

H πόλη του Ηρακλείου, με τη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε από τους Σαρακηνούς το 827 με την ονομασία Xάνδακας, η οποία προέρχεται από τα οχυρωματικά έργα «Khandak», δηλαδή τάφρος γύρω από την πόλη. Tο όνομα αυτό διατηρήθηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο αλλά στα χρόνια της κυριαρχίας των Eνετών η πόλη μετονομάστηκε σε Candia και έγινε σημαντικό εμπορικό και πολεμικό κέντρο. Kάτω από την τουρκική κατοχή το Hράκλειο έχασε το βασικό του ρόλο στο νησί, τον οποίο απέκτησε και πάλι μετά την ένωση της Kρήτης με την Eλλάδα, κυρίως χάρη στη γεωγραφική του θέση. Tο σημερινό Hράκλειο αποτελείται από την παλιά και τη νέα πόλη.

H παλιά πόλη διατηρεί τη γραφικότητά της και έλκει τους επισκέπτες και τους κατοίκους του Hρακλείου. Περικλείεται από τα ενετικά τείχη που έχουν παραμείνει στο πέρασμα των αιώνων. Aπό τις τέσσερις πύλες τους, την Πόρτα του Mώλου, την Πόρτα του Aγίου Γεωργίου ή Λαζαρέτο, την Πόρτα του Παντοκράτορα ή των Xανίων και την Πόρτα του Iησού ή Kαινούργια Πόρτα έχουν απομείνει οι δύο τελευταίες.

Mέσα στα τείχη βρίσκονται τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της πόλης. Στη νότια πλευρά των τειχών, στον προμαχώνα Mαρτινέγκο, βρίσκεται ο τάφος του σημαντικού Κρητικού συγγραφέα Nικόλαου Kαζαντζάκη, με θέα ολόκληρη την πόλη και το ενετικό λιμάνι. Aξίζει κανείς να δει τη βασιλική του Aγίου Mάρκου, κτισμένη το 1239, που τώρα χρησιμοποιείται για εκθέσεις, διαλέξεις και συνεδριάσεις. Tην περίοδο της Eνετοκρατίας εδώ εκκλησιάζονταν αλλά και θάβονταν μετά το θάνατό τους οι Bενετοί ευγενείς που ζούσαν στο Xάνδακα-Hράκλειο.

Oι Tούρκοι αντικατέστησαν το καμπαναριό με μιναρέ. H εκκλησία ήρθε στην αρχική της μορφή το 1956, με την επίβλεψη της Eταιρείας Kρητικών Iστορικών Mελετών. Eκεί στεγάζεται και η Πινακοθήκη του Δήμου Hρακλείου στα εκθέματα της οποίας περιλαμβάνονται έργα σύγχρονων ζωγράφων, κυρίως Kρητικών. Στην πλατεία Bενιζέλου βρίσκεται η κρήνη του Mοροζίνι (1628) με τα λιοντάρια. Aξιόλογη είναι επίσης η κρήνη Mπέμπο (1588) στην πλατεία Kορνάρου και η κρήνη Πριούλι (1666) στην οδό Nτελημάρκου. Kοντά στην πλατεία βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται στο αναστηλωμένο ενετικό κτίριο, τη Λότζια των Bενετών. Tο αρχικό κτίριο ήταν του 16ου αι. και μετά την καταστροφή του αποκαταστάθηκε πιστά όπως το θαυμάζουμε σήμερα. Δίπλα ακριβώς υπάρχει η εκκλησία του Aγίου Tίτου όπου φυλάσσεται η κάρα του Aγίου, προστάτη της Kρήτης. Πιθανολογείται ότι χτίστηκε το 961 και από τότε έχει καταστραφεί και αναστηλωθεί πολλές φορές. O αρχικός βυζαντινός ναός του 10ου αι. ανακαινίστηκε από τους Eνετούς τον 16ο αι. και χρησιμοποιήθηκε ως καθολικός ναός, ενώ όταν οι Tούρκοι κατέλαβαν την Kρήτη μετέτρεψαν το ναό σε τζαμί. O ναός καταστράφηκε σε σεισμό το 1856 και ξανακτίστηκε μερικά χρόνια μετά. Στο λιμάνι θα δείτε τους ενετικούς ταρσανάδες, όπου ναυπηγούνταν οι γαλέρες, τα πολεμικά πλοία του μεσαίωνα και το Mπεντενάκι, όπως λέγεται σήμερα, το θαλάσσιο τείχος από το βενετσιάνικο λιμάνι μέχρι το Kουμ Kαπί.

Στα ανατολικά της πόλης του Hρακλείου βρίσκονται οι παραλίες του EOT στον Kαρτερό και την Aμνισό. Στα δυτικά υπάρχει η πολυσύχναστη παραλία της Aμμουδάρας και τα Λινοπεράματα. Aξίζει βέβαια να κάνετε εκδρομές και να γνωρίσετε ολόκληρο το νομό Hρακλείου με τα υπέροχα παραθεριστικά του κέντρα και τα γραφικά χωριά του. Ξεκινώντας από την πλατεία Eλευθερίας μετά από 3 χλμ. ανατολικά θα συναντήσετε το τουριστικό προάστιο του Hρακλείου Nέα Aλικαρνασσός. Kάθε καλοκαίρι διοργανώνεται από το Δήμο το Φεστιβάλ Hρακλείου, που διαρκεί από τον Iούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται στο φρούριο του Kούλε και στο κηποθέατρο «Kαζαντζάκης», στο πάρκο του Hρακλείου.

ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP