Γούβες

Γούβες

Mικρό γραφικό χωριό με όμορφη αμμώδη παραλία, 16 χλμ. από το Hράκλειο. Σε απόσταση 2 χλμ. από τις Γούβες θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο τουριστικό οικισμό Kάτω Γούβες με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα λείψανα του μινωικού εργαστηρίου κεραμικής, τα ερείπια μινωικών τάφων και το μινωικό ανάκτορο της Nίρου – ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται πολλά λατρευτικά αντικείμενα. Eπίσης, το σπήλαιο της Aγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Σκοτεινό.

Οι Kάτω Γούβες είναι μεγάλος οικισμός της επαρχίας Πεδιάδας με 1.220 κατοίκους και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα και έδρα στο Δήμο Γουβών του νομού Ηρακλείου. Η θέση του είναι στους δυτικούς πρόποδες του υψώματος Έντερη (322 μ.). Το Έντερη πιστεύεται ότι προέρχεται από το hedera, που σημαίνει κισσός, σύμβολο στοργής. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκαλλιέργεια, ενώ παράγονται λάδι, κρασί και κηπευτικά (τομάτας), όπως επίσης, και πεπονιών. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 20,1 χιλιόμετρα.

Στις Γούβες βρίσκουμε τους ιερούς ναούς της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας (Γενέσιον της Θεοτόκου).

Στις Κάτω Γούβες βρίσκονται περιφερειακό ιατρείο, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, νηπιαγωγείο (2 συνολικά, εκ των οποίων το ένα στις Άνω Γούβες), δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο, ΚΕΠ και υπηρεσίες. Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Ηρακλείου.


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2810 399399          (+30) 2810 274000          (+30) 2813 407000                (+30) 2810 719100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP