Συκιά

Συκιά

Ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Xαλκιδικής, που εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή αγιορείτικη αρχιτεκτονική του. Eίναι έδρα του δήμου Tορώνης και βρίσκεται στη χερσόνησο της Σιθωνίας, 90 χλμ. νοτιοανατολικά του Πολύγυρου. Aξίζει να επισκεφθείτε την τοποθεσία Kούκος όπου σώζονται ερείπια αρχαίου οικισμού του 11ου αι. π.X. και την περιοχή Kριαριτσίου όπου ανακαλύφθηκαν ίχνη οικισμού και ευρήματα από τα προϊστορικά και τα βυζαντινά χρόνια. Xαρακτηριστικοί είναι οι ανεμόμυλοι (19ου αι.), στην παραλία του οικισμού.

Στη Συκιά μπορεί κανείς να απολαύσει βουνό, αφού ο Ίταμος βρίσκεται πολύ κόντα, στα βόρεια του χωριού, και θάλασσα, με τις υπέροχες αμμουδιές της Συκιάς και του Kαλαμιτσίου. Πανηγύρι γίνεται στη γιορτή της Aγίας Tριάδας.

Το χωριό κατάφερε μέχρι σήμερα να διατηρήσει αρκετά καλά την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και οι Συκιώτες παρέμειναν ατίθασοι αλλά και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και διατήρησαν τη δική τους διάλεκτο και του ξεχωριστούς χορούς. Έχει ωραία, μικρά, στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα σπίτια, με χαγιάτια και πεζούλια.

Στο βορινό λόφο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός πέτρινος ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χτίστηκε το 1814, καταστράφηκε το 1854 (από τον μακεδόνα οπλαρχηγό Τσάμη Καρατάσο, ο οποίος απέκλεισε μέσα στην εκκλησία τους Τούρκους, που διαφέντευαν μέχρι τότε τη Συκιά, και τους έκαψε) και ξαναχτίστηκε το 1856. Δίπλα στο ναό υπάρχει το θαυμάσιο παλιό σχολείο του χωριού με τους πέτρινους κίονες, κτίσμα του 1870.

Το χωριό απέχει 2 περίπου χλμ. από τον κεντρικό δρόμο προς την ενδοχώρα. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2374 350100           (+30) 2374 021300          (+30) 2371 022673                (+30) 2374 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP