Σάρτη

Σάρτη

Παραθαλάσσιο χωριό, που ιδρύθηκε από Mικρασιάτες πρόσφυγες το 1922 στα παράλια της Σιθωνίας, 79 χλμ. νοτιοανατολικά του Πολύγυρου. H πρώτη του ονομασία ήταν Aφισσιά, ενώ σήμερα είναι ένα από τα πιο φημισμένα θέρετρα της Xαλκιδικής και προσφέρει στους επισκέπτες του όλες τις ανέσεις για διαμονή και διασκέδαση.

Aξίζει να επισκεφθείτε το μετόχι της μονής Ξηροπόταμου (19ου αι.). Στα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά της παραλίας του οικισμού θα απολαύσετε κολύμπι και θαλάσσια σπορ.

Η Σάρτη είναι μεγάλος οικισμός με 1.157 κατοίκους το 2001 στην άκρη της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Xαλκιδικής. Αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα με ίδια ονομασία και με μοναδικό οικισμό την έδρα. Η κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι ο τουρισμός, όπως επίσης η γεωργία και η αλιεία. Κάθε χρόνο πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το θέρετρο αυτό και απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Στον οικισμό λειτουργούν, μεταξύ άλλων, νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.

Κάθε χρόνο της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, το χωριό πανηγυρίζει (στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και ρίχνονται πυροτεχνήματα στην παραλία. Η παραλία αυτή βραβεύτηκε το 2004-2005 από τον ιστοχώρο "thalassa.gr" ως μία από τις 10 καλύτερες στην Ελλάδα. Πολλοί τουρίστες προτιμούν και τη γειτονική παραλία Καβουρότρυπες. Ο επισκέπτης στον οικισμό μπορεί να δοκιμάσει χταπόδι λιαστό στις ταβέρνες.Η απόσταση του οικισμού από τη Θεσσαλονίκη είναι γύρω στα 140 χιλιόμετρα. Περιβάλλεται από το καταπράσινο βουνό Ντραγουντέλη.

Σήμερα η Σάρτη είναι ένα τουριστικό χωριό συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, δεν έχει τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά έχει πανέμορφες παραλίες με πρασινογάλανα νερά και λευκές αμμουδιές (Πορτοκάλι, Πλατανίτσι, Αχλάδα, Παραλία Σάρτης κ.α).

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2374 350100           (+30) 2374 021300          (+30) 2371 022673                (+30) 2374 350000

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP