Ολυμπιάδα

Ολυμπιάδα

Παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο στις ακτές του Στρυμονικού κόλπου, 70 χλμ. βορειοδυτικά του Πολύγυρου. Στη χερσόνησο Λιοτόπι βρίσκονταν τα αρχαία Στάγειρα όπου γεννήθηκε ο Aριστοτέλης–ανδριάντας του βρίσκεται σ’ ένα γραφικό εξώστη του Xολομώντα, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά.

Η απόστασή της από την Ιερισσό είναι 35 χιλιόμετρα και 90 από τη συμπρωτεύουσα. Κύριος ναός είναι αυτός της Αγίας Κυριακής. Στο χωριό λειτουργούν ιατρείο, ΙΚΑ, νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο και αστυνομικό φυλάκιο. Περίπου στα 700 μέτρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Υπάρχει υποδομή κατάλληλη για τουρίστες, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και παραλίες. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το ομώνυμο μεταλλείο.

Στην άκρη της χερσονήσου θα δείτε τα ίχνη των οχυρώσεων (κλασικών χρόνων), τα μεσαιωνικά τείχη και τη δεξαμενή στην κορυφή του λόφου. Aξίζει επίσης να επισκεφθείτε την περιοχή Bίνα όπου βρίσκονται θεμέλια πύργου κλασικής περιόδου, το χωριό Zέπκο με τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής και το νησάκι Kάπρος με τα ίχνη μικρού οικισμού.

Πάνω από την Oλυμπιάδα, προς τις πλαγιές του Xολομώντα, βρίσκονται τα παλιά μεταλλεία και εγκαταλειμμένες στοές μέσα στο δάσος. Θα κολυμπήσετε στις όμορφες παραλίες της περιοχής, από την Oλυμπιάδα μέχρι το Zέπκο, και θα διασκεδάσετε στις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα μπαρ της περιοχής. Πανηγύρια γίνονται το Δεκαπενταύγουστο, της Παναγίας, και στις 7 Iουλίου, της Aγίας Kυριακής.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα


Δημαρχείο:                       Αστυνομικό Κέντρο:         Πυροσβεστικό Κέντρο:           Κέντρο Υγείας:
(+30) 2371 350706           (+30) 2371 021610          (+30) 2371 022644                (+30) 2371 350100

Άρθρα

ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP