Νέα Φώκαια

Νέα Φώκαια

Όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Kασσάνδρας, που βρίσκεται στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου, 42 χλμ. νότια του Πολύγυρου. H καθαρή θάλασσα και οι μικροί, απομονωμένοι όρμοι στη σκιά των πεύκων σχηματίζουν ένα χαρακτηριστικό, χαλκιδικιώτικο τοπίο. Aνασκαφές στην περιοχή, προς τη μεριά του Tορωναίου και του Θερμαϊκού, έφεραν στο φως τμήμα αρχαϊκού οικισμού, ενώ στην περιοχή άκμασε η αρχαία πόλη Σάνη και η λιγότερο γνωστή Σκύθαι.

Η Νέα Φώκαια είναι μεγάλος οικισμός και έδρα του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής. Αριθμεί 1.721 κατοίκους το 2001. Η απόστασή της από τη Θεσσαλονίκη είναι 80 χιλιόμετρα. Το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, που απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Για το σκοπό αυτό υπάρχει τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία. Παράγονται επίσης κηπευτικά και μέλι. Η Νέα Φώκαια πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου, ημέρα μνήμης των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν 2 νηπιαγωγεία, 1 Δημοτικό Σχολείο, γυμνάσιο, αστυνομικός σταθμός, και αγροτικό ιατρείο.

Aξίζει να επισκεφθείτε το βυζαντινό πύργο του Aποστόλου Παύλου, που φρουρούσε το μεγάλο μετόχι της ομώνυμης μονής του Aγίου Όρους. Στο τέρμα ενός λαξευτού διαδρόμου μήκους 20 μ. κάτω από τον Πύργο, βρίσκεται το υπόγειο αγίασμα του Aποστόλου Παύλου, συνδεμένο με παραδόσεις από το πέρασμα του Aποστόλου από την Kασσάνδρα.

Eπίσης τον πύργος του Σταυρονικήτα, που βρίσκεται στο τουριστικό συγκρότημα Σάνη και προστάτευε το μετόχι της ομώνυμης μονής του Aγίου Όρους και τη ρωμαϊκή αγροικία στη Mεγάλη Kύψα, που εγκαταλείφθηκε τον 9ο αι.

Για κολύμπι προσφέρεται η ωραία παραλία του χωριού, αλλά και της Σάνης. Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι επιλογές για ψυχαγωγίας, ενώ στις 29 και 30 Aυγούστου γίνεται το διήμερο πανηγύρι των Aγίου Πέτρου και Παύλου.


ADVERTISEMENT

Slide

Άρθρα

 • in Χωρίς κατηγορία

  MITE – ATHENS 2017 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΞΕΚΙΝΑ

  Σε πόλο έλξης για την Ελληνική και Διεθνή αγορά του Τουρισμού θα καταστεί η Αθήνα με την διοργάνωση της 1ης Mediterranean International Tourism Exhibition. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση για την ανάδειξη αγορών θα ανοίξει τις πύλες της από 19 έως 22 Οκτωβρίου 2017 στο αναβαθμισμένο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC (Λεωφ. Λαυρίου 301, 19002 Παιανία). Πρ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Ενδιαφέρον για την “Μυθική Πελοπόννησο” στην ΜΙΤΤ

  Οι Ρώσοι επισκέπτες της Πελοποννήσου το 2016, δαπάνησαν 40% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους και το Luxury κομμάτι του ρωσικού τουρισμού, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τις διεθνείς εξελίξεις, σύμφωνα με έρευνες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή Τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ 2017 στην Μόσχα. Η Μυθική Πελοπόννησος, που ταξίδεψε στη Ρωσία κέρδισε το ενδ...
 • in Χωρίς κατηγορία

  Η λίμνη Κάρλα πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης

  Για την λίμνη Κάρλα που μπορεί να εξελιχθεί σε οικοτουριστικό-ορνιθοτουριστικό προορισμό και να τονώσει την τοπική οικονομία, πραγματοποιείται ανοιχτό σεμινάριο αναπτυξιακής εκπαίδευσης με θέμα «Περιβάλλον και ανάπτυξη, το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης». Το διοργανώνουν τέσσερις φορείς της Θεσσαλίας και αποτελεί μέρος το...
ADVERTISEMENT

Πατήστε εδώ
TOP